RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Postrvi malo drugače

Slika recepta: Postrvi malo drugače

datum: 29.1.2012

POSTRVI PO PROVASANSKO

Za 4 osebe potrebujemo: 4 postrvi, nekaj vejic peteršilja, nekaj vejic koprca, majhno čebulo, 100 g pora, 150 g stebelne zelene, lovorjev list, beli poper v zrnu, timijan, rožmarin, 4 rumenjake, 6 strokov česna, 250 ml olja, sol in poper.

Postrvi očistimo in filiramo. Peteršilj in koprc osmukamo ter liste sesekljamo. Čebulo, por in zeleno očistimo, operemo in narežemo na enako velike kocke. Pol litra vode z zelenjavo, lovorovim listom, poprom, timijanom, rožmarinom, narezanimi stebelci peteršilja in koprca ter ostanki rib zavremo. Kuhamo pol ure, nato precedimo in pokuhamo, da ostane 3 decilitre omake (dobimo fond).
Rumenjake zmešamo s strtim česnom. Nato med mešanjem dodajamo olje, da dobimo »majonezo«. Dodamo še topel ribji fond. Omako solimo in začinimo s sesekljanim peteršiljem in koprcem.
Ognjevarno posodo namastimo z maslom ali oljem. Vanjo položimo postrvine fileje, ki jih malo osolimo in prelijemo s polovico omake. Pečemo v ogreti pečici na 220°C od 8 do 10 minut.
Ribje fileje položimo na krožnik, prilijemo preostanek omake in ponudimo s peteršiljevim krompirjem.


POSTRVJA PAŠTETA

Za 4 osebe potrebujemo: 1 postrv (20 dag), 15 postrvjih jetrc, 15 postrvjih srčkov, sol, poper v zrnu, lovorov list, 5 šalotk, 5 strokov česna, 3 oljke, 4 kapre, peteršilj, mešanico začimb za ribe in oljčno olje.

Jetra in srčke damo kuhati v s soljo, poprom in lovorjem začinjeno vodo s celo (očiščeno) postrvjo, šalotkami in česnom. Ko je kuhano, ribo filiramo in vse skupaj zmeljemo. Dodamo še sesekljane oljke, kapre, peteršilj, sol, poper in oljčno olje. Dobro zmešamo. Pašteto ponudimo s toastom in maslom.


MARINIRANA POSTRV S KOROMAČEM

Za 4 osebe potrebujemo: 2 postrvi, sol, 2 gomolja koromača, limonin sok, oljčno olje, regrat
In rukolo.

Filirane postrvi solimo in natremo s sesekljanim gomoljem koromača (enim, drugega bomo porabili za posteljico). Dodamo še malo limoninega soka in oljčnega olja, ter pustimo, da se vse skupaj nekaj časa (najmanj dve uri, lahko pa tudi čez noč) marinira. Nato ribo očistimo marinade in na hitro opečemo.
Ponudimo jo na posteljici, ki jo pripravimo iz narezanega koromača, regrata in rukole.