RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Dimimo ribe

Slika recepta: Dimimo ribe

datum: 29.1.2012

Mitja Omerzu

DIMLJENE RIBE LAHKO JEMO Z ŽLICO

Krompirjeva juha z dimljeno ribo

Za juho potrebujemo: eno srednje veliko čebulo, 2 korenčka, en kos korenine zelene, korenino peteršilja, 2 žlici olivnega olja, ¼ l mesne juhe, 500 g krompirja, 500 g dimljene ribe, sol, beli poper, 100 g mesnate slanine, dve žlici drobno sesekljanih začimb - estragon, peteršilj.

Olupljeno čebulo na drobno sesekljamo, peteršilj in zeleno narežemo na drobne kocke, por in korenje razrežemo na drobne koščke. Zelenjavo pet minut pražimo in mešamo, zalijemo z mesno juho in pustimo zavreti. Razrezan krompir damo v juho, vre naj približno 20 minut. Ribo očistimo vseh kosti in jo dodamo v juho, ko ta ne vre več. Začinimo po okusu s soljo in poprom. Na koščke zrezano slanino popečemo na krhko in skupaj z drobno sesekljanimi začimbami dodamo juhi, ki naj se še pet minut kuha, ne sme pa vreti.

Kremna juha z dimljeno postrvjo

Sestavine: 500 g dimljene postrvi, 2 jušni žlici masla, 2 žlici pšenične moke, 1 rumenjak, lovorjev list, 4 zrna pimenta, sol, korenje, zelena, peteršilj, por, 1/8 l smetane, 1 dl belega vina, 1 žlica kopra.

Dimljeno postrv očistimo, odstranimo glavo, plavuti, kožo in strti, meso postrvi raztrgamo na majhne kose. V posodo damo 1 1/4 l vode, vanjo stresemo začimbe, očiščeno in sesekljano jušno zelenjavo in ostanke postrvi; juha naj zavre in se zmerno kuha 10 minut. Zavretek precedimo. V posodi raztopimo maslo, vanj vmešamo moko in mešamo dokler ne nastane svetlo prežganje. Prežganje zalijemo z zavretkom - juho in kuhamo še pet minut, nato posodo odstranimo z ognja. Rumenjak s smetano stepemo in s tem zgostimo juho. V juho damo koščke postrvi; juha ne sme vreti. Po okusu dodamo vino, sol. Pred serviranjem potresemo s koprom ali peteršiljem. Kruh narežemo na kocke ter ga zmešamo s surovim jajcem. Vse stresemo v pekač ter popečemo v pečici, vmes včasih premešamo, da dobijo kocke lepo rjavo-rumeno barvo.


Juha iz dimljenih rib z jajčnimi kosmiči

Potrebujemo: 60 g očiščene dimljene ribe brez kosti, 2 mladi čebuli, 3 jajca, 1 žlica sojine omake, 1 žlica sezamovega olja, poper in 1 l juhe iz ribje kocke.

Dimljeni ribi ribi odstranimo kožo in kosti in jo narežemo na tanjše trakove. Čebuli operemo in narežemo na tanke kolobarje. Za tem razžvrkljamo jajca, sojino omako, sezamovo olje in poper. Zavremo juho in precedimo jajčno zmes skozi cedilo v rahlo brbotajočo juho. Po tem juha ne sme več vreti. Na koncu stresemo v juho še narezano ribo in čebulo ter pustimo, da se v vroči juhi nekoliko prepoji. Po okusu lahko dodamo še peteršilj.