RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Somova glava pod peko

Slika recepta: Somova glava pod peko

 

Somova glava pod peko

Som je velika riba in slovenski ribiči smo se ga naučili loviti. Som je tudi zelo okusna riba in je praktično brez kosti. Občasno ga lahko kupite tudi v ribarnicah, kar večina ljubiteljev ribje kuhinje že ve! Le malo ljudi pa ve, da je najokusnejše meso pri somu na glavi. Som ima veliko in zelo mesnato glavo, ki pa jo nevedni ribiči običajno zavržejo pri čiščenju ribe. Velik greh!

Somova glava je odlična v ribji čorbi ali paprikašu, najboljša pa je pečena pod peko. Poskusite in doživeli boste nepozabno ribiško pojedino.

Somu odstranite škrge in mu odrežite glavo štiri prste za temenom. V dobro namaščeno peko položite somovo glavo, ki ste jo posolili in začinili s česnom v prahu. Okoli glave zložite na rezine narezan krompir, ki ste ga začinili z začimbno mešanico, dodajte še celo čebulo, papriko in paradižnik. Dolijte malo vode, dodajte vejico rožmarina in pokrijte z zgornjim delom posode. Peko zagrnite z žerjavico in počakajte 50 minut. Potem pokrov peke privzdignite, da iz posode puhne para. Pokrijte in pecite še deset minut. Ogenj naj ne bo močan. Pod peko pečemo v žerjavici, ne kurimo pa s smolnatim lesom.

Naj vam ne bo težko poskusiti. Somov je v naših vodah vedno več in škoda bi bilo, da bi se odrekli tako okusni in zdravi pojedini.