RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Som (Silurus glanis, Linnaeus, 1758)

Novica:

 

Som (Silurus glanis, Linnaeus, 1758)

Som je naša največja sladkovodna riba. Zaradi velikosti in borbenosti je zanimiv športnim ribičem, zaradi hitre rasti ribogojcem, zaradi okusnega belega mesa brez kosti pa ljudem, ki uživajo v ribjem mesu.

Som ima veliko, široko in močno sploščeno glavo ter valjasto telo, ki se od začetka pred­repne plavuti hitro zožuje in postaja vedno bolj pokončno ploščato. Okoli velikih ust ima tri pare brkov oziroma tipalk. En par tipalk je daljši, dva para pa krajših; so enakomerno razporejene na spodnji če­ljusti. V gobcu ima goste ščetinaste zobe. Oči so majhne in naprej pomaknjene proti temenu. Telo je brez lusk in močno sluzasto. Hrbet je temen, skoraj črn do rjavo zelen z modrikastim odsevom. Boki so svetlejši in olivno zeleno marmorirani, trebuh pa umazano bel. Hrbtna plavut je zelo majhna in kratka, prsni plavuti pa sta precej večji in močnejši od trebušnih. Predrepna plavut je zelo dolga, saj obsega skoraj polovico telesne dolžine soma in seže vse do zaokrožene repne plavuti. Vse plavuti so temne, le spodnje pri starejših primerkih dobijo rdečkast odsev. Som zrase do tri metre v dolžino, po nekaterih podatkih iz literature pa tudi do pet metrov. Sam sem ujel soma, dolgega 2,28 m, ki je tehtal 74,2 kg. Som pri dolžini enega metra običajno tehta 6 kg. Spolno dozori med tretjim in četrtim letom pri dolžini 70 cm. Drsti se od maja do julija v plitvinah ob obraščenih brežinah, pogosto tudi v poplavljenih območjih. Samica v gnezdo, ki ga pripravi samec, odloži 30 000 lepljivih iker na kilo­gram svoje teže. Samec jih varuje do izvalitve, kar traja približno dva tedna. Tudi pri nas soma umetno razmnožujejo za poribljavanje in prehrano ljudi. Za uspešno drst potrebuje som vsaj 18 ° C toplo vodo. Po drsti se somi spet vrnejo v globlje dele vodotokov.

Som naseljuje donavski bazen in vse vode, ki se stekajo v Elbo in v Baltiško morje. Proti vzhodu živi še v pritokih Kaspijskega, Azovskega in Aralskega jezera. Na severu je redek na polotoku Jutland, na Švedskem in na Finskem. Najdemo ga še v porečju Neve, v Ladoškem jezeru, v Fran­ciji pa v reki Doubs. Zadnjih dvajset let se je zgodila prava eksplozija populacije v španski reki Ebro, kamor derejo reke športnih ribičev z vsega sveta po svojo trofejo. Ker se lovi v glavnem po sistemu »ujemi in spusti«, populacija somov v Ebru še vedno raste, primerki pa že krepko pre­segajo težo stotih kilogramov. Tudi sam sem s slovenskimi ribiči na Ebru lovil sedemkrat po sedem dni. Pri nas so že deset let prej vložili prve some tudi v Vipavo. Danes ga športni ribiči pridno lovijo, somu pa ni uspelo iztrebiti nobene avtohtone vrste. V Sloveniji lahko soma lovite v Dravi, Muri, Krki, Ljubljanici, Kolpi, Lahinji, v srednjem toku Save in v številnih drugih rekah, jezerih in ribnikih.

V Sloveniji je pritisk ribičev na populacijo soma kar močan. Vsak ribič si želi ujeti veliko ribo. Som je zelo trdoživa in prilagodljiva riba;  z zajezitvijo naših rek se širi njegov življenjski prostor. Kljub temu bi v naših vodah lahko ži­velo veliko več somov. Ribiči soma zelo previdno vlagajo v strahu, da bi jim pojedel druge ribe. Strah je popolnoma odveč; na reki Ebro je skupaj s populacijo soma eksplodirala tudi populacija smučev in krapov.

Umetna vzreja soma je osvojena. Povpraševanje po somu bi bilo veliko večje, če bi ga ljudje znali pripravljati ali pa bi ga vsaj poskusili. Meso soma je na trgu cenej­še kot meso ščuke in smuča, čeprav ima manj kosti, nima lusk in ga je lažje očistiti. Uživanje v dobrotah iz somovega mesa je danes prepuščeno redkim poznavalcem in njihovim gostom.

Kakor za večino ostalih ribjih vrst je tudi povpraševanje po somovem mesu možno znatno dvigniti, tako pri športnih ribičih, kot pri ljudeh, ki še ne ali pa zelo redko posegajo za ribjim mesom. Pri somu je pomembno pred pripravo odstraniti kožo in maščobo, ki se nabira predvsem na hrbtu in repu. Ko odstranimo kožo in maščobo, nam ostane čisto belo meso skoraj brez kosti in odličnega okusa. Kose lahko oblikujemo po svoji želji. Primeren je za dimljenje in daljše zamrzovanje.

Stane Omerzu