RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Čiščenje klapavic

Novica:

 

Čiščenje klapavic

Na grobo klapavice očistijo že školjkarji pri pobiranju, sortiranju in pakiranju klapavic na ladji v samem školjčišču. Nato gredo klapavice v bazene depuracijskega centra, kjer jih še dodatno prefiltrirajo in pregledajo. Tako kupec v ribarnici kupi že očiščene klapavice. Apnenčaste tvorbe na lupini ni potrebno odstranjevati. Odstraniti moramo le laske, s katerimi se klapavica drži podlage. To naredimo tako, da klapavico primemo z levo roko, z desno primemo šop laskov, ki visi iz školjke, in jih izpulimo v smeri proti oblemu delu školjke. Tako je klapavica že pripravljena za termično obdelavo.

Pri nakupu klapavic bodite pozorni tako na deklaracijo, na kateri so zapisani podatki o poreklu, kakor tudi na  datum, ki nam pove, koliko časa so klapavice že iz morja. Sveže klapavice lahko v hladilniku hranite tudi kak teden.

Klapavice so najboljše, če jih ne kuhamo predolgo. Iz klapavic lahko v manj kot pol ure naredimo številne nadvse okusne in zdrave jedi. Pa še cenovno so najugodnejše med vsemi školjkami.