RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Ribiški dan za otroke

Novica:

Ribiški dan za otroke

25. aprila je Center za promocijo in pospeševanje športnega ribolova in ribiškega turizma v sodelovanju s humanitarno organizacijo Sonce v srcu, Domom Malči Beličeve in ribogojnico Povodje že drugič organiziral Ribiški dan za otroke brez staršev in otroke za katere starši iz katerega koli razloga ne morejo skrbeti. Vsi imamo radi otroke, zato smo Stanetu in njegovi družini z veseljem pomagali pri izvedbi tega dogodka, ki ga ne otroci in ne njihovi spremljevalci zlepa ne bodo pozabili. Tudi nam, ki smo ta dogodek pripravljali, bo ta dan ostal v spominu kot izjemno doživetje. Vse nas je navdal plemenit občutek. Naredili smo nekaj dobrega za otroke, ki jim bolj kot vsega drugega manjka pozornosti in ljubezni. Ganila nas je njihova hvaležnost in pozornost s katero so spremljali vse kar smo jim pripravili.

Miran Petrovič, najemnik ribogojnice Povodje nam je na široko odprl vrata svoje ribogojnice. Ribiči smo se razporedili okoli ribnika namenjenega rekreativnim ribičem in razstavili ribiško opremo za vse tehnike sladkovodnega športnega ribolova. Po Stanetovem nagovoru smo otroke in njihove spremljevalce razdelili v majhne delovne skupine. Miran Petrovič je predstavil delo v ribogojnici. Naši gostje so bili navdušeni nad preparatom največjega sulca, ki visi na steni njegove pisarne. Stane je otrokom predstavil delo profesorja Ivana Franketa, pionirja slovenskega ribištva. Lidija in Mitja Omerzu sta vsakega od otrok naučila vezati po eno umetno muho. S to muho so otroci z Blažem Melikom ujeli svojo prvo postrv z muharico. Lahko si predstavljate razburjenje in krike navdušenja otrok z upognjeno muharico v roki. Malo naprej je vodil predstavitev vijačenja Dušan Gaberc. Voblerji, blestivke, silikonske ribice, vse je bilo zanimivo. Dragana Plavšić in Primož Gerdej sta postavila tabor za sodoben krapolov z vso opremo. Boiliji, sistemi, elektronski signalizatorji, foto album z ulovi na različnih rekah in jezerih doma in na tujem… Sam sem otrokom predstavil beličarjenje. Nežne beličarske palice, plovci, podmetalka in navdušenje ob vsaki zapeti ribi. Razložil sem jim, da športni ribiči večino svojega ulova spustimo nazaj v vodo, da pa so ribe tudi zelo okusne, še zlasti sveže in če jih pripravijo poznavalci. V to so se lahko zelo hitro prepričali pri Maticu Omerzuju in Anji Justin, ki sta skrbela za ribjo kuhinjo. Na koncu smo se vsi zbrali pri njiju. Lidija je pripravila velik kotel kremne juhe iz dimljenih postrvi in ribji namaz, Stane pa je pekel sveže ulovljene postrvi na »talandari«. Vzgojiteljice so nas opozarjale, da je hrane preveč, češ, da otroci ne marajo rib. Skoraj vsak teden jih dobijo za kosilo, vendar otroci nad njimi niso navdušeni. Razumel sem jih, ker tudi sam ne maram postanih rib, zlasti ne tistih, ki jih ne vem kako dolgo zamrznjene dovažajo z drugega konca sveta. Zaupal sem Stanetovim besedam in Lidijini kuhinji. V slabi uri so otroci in njihovi spremljevalci pospravili 3 kg ribjega namaza, 16 litrov ribje juhe in petdeset postrvi. Kdo ne mara rib? Gospod Baldomir Svetličič z Ministrstva za okolje in prostor pa je otrokom za posladek pripeljal poln prtljažnik slastnih krofov. Tjaša Kolenc, Racoonova soseda, pri kateri pijemo jutranjo kavo in se dogovarjamo za naslednje ribiške podvige, je prispevala vso pijačo za ta ribiški dan. Lep je občutek, da Stanetu niti eden od povabljenih ribičev ni odklonil sodelovanja. Pa kako bi? Še premalo si vzamemo  časa za naše najmlajše. Tudi svoje, kaj šele za otroke v stiski. Dogodek je s svojo kamero zabeležil Marjan Strmljan za TV Veseljak, fotografirali so vsi, Gregor Dinghauser pa je imel največji objektiv. Lidija je vsem otrokom podarila knjige Muharjenje, Blaž je podpisoval naslovnico zadnje revije Vode in mi.

Hvala Stanetu, da sem lahko sodeloval pri tem dogodku in hvala za majico »Radjemribe.si« oziroma »Iščem dobro ribo.«  Hvala Miranu za ribe in ribolov, ki ga je omogočil otrokom v svoji ribogojnici, hvala Lidiji, Mitji, Maticu in Anji za odlično ribjo pojedino, Tjaši za pijačo, Eriki in Sari ter njunim sodelavcem iz Sonca v srcu, hvala Dušanu, Blažu, Gregorju, Marjanu, Dragani in Primožu. Hvala gospodu Baldomirju za krofe, hvala vzgojiteljem Doma Malči Beličeve in ne na koncu hvala otrokom, ki so nam s svojim veseljem tako polepšali dan.

Vsi lahko uživamo v naravi in vsi radi jemo ribe.

 

BOJAN KAJFEŽ