RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Sivi tolstolobik

Novica:

 

Sivi tolstolobik (Hypophthalmichthys nobilis), Richardson, 1844
 
 
Sivi ali tudi pisani tolstolobik je po obliki telesa precej podoben srebrnemu tolstolobiku. Tudi sivi tolstolobik ima podolgovato, visoko, bočno sploščeno telo. Glava je še večja, kot pri srebrnem tolstolobiku, usta so nadstojna, oči pa nastavljene zelo nizko, v spodnji polovici glave tik za usti. Goltni zobje so enoredni. Sivi tolstolobik ima oster greben, ki poteka na trebuhu med trebušnimi plavutmi do predrepne plavuti. Zrase lahko do 2 metra. Telo je po hrbtu temnejše, hrbet je sivo rjavo marmoriran, boki so svetlejši, trebuh pa je belkast. 
Spolno dozori v četrtem letu starosti. V svoji domovini se drsti poleti, pri nas pa ga umetno razmnožujejo samo v ribogojnicah s pomočjo hormonskih preparatov. Od samic lahko dobimo od 35 000 do 50 000 iker na kilogram telesne mase. V naravi se drsti pri temperaturi 23°C v večjih, hitro tekočih globokih rekah. 
Sivi tolstolobik se hrani z živalskim planktonom in manjšimi vodnimi nevretenčarji. Raste zelo hitro, saj že v tretjem letu doseže težo treh kilogramov. 
 
Sivega tolstolobika najdemo povsod po Sloveniji v večjih vodotokih, akumulacijah, zaraščenih mrtvicah in ribnikih. Iz južne Kitajske so ga po letu 1960 prenesli v srednjo in vzhodno Evropo, kjer se je hitro prilagodil življenju v stoječih in počasi tekočih vodah z višjimi temperaturami, razmnožuje pa se v naravi ne. Tudi sivi tolstolobik je del krapovskih polikultur našega toplovodnega ribogojstva, kjer tvori le nekaj odstotkov. Tako redko pride v naše ribarnice.
 
Zaradi svoje hitre rasti in velikosti, ki jo doseže, je tolstolobik gospodarsko pomembna riba, tako po svetu, kakor pri nas. Meso je okusno in uporabno za vse načine kulinarične priprave. Primeren je tudi za globoko zamrzovanje. Pozornost v ribarnicah plenijo tudi zelo veliki primerki sivih tolstolobikov, ki občasno pridejo na trg. Veliki tolstolobiki so odlični za predelavo (dimljenje, salame, paštete…).
 
S športno-ribolovnega stališča je bolj atrakcija za oko, kot pa zanimiva športno-ribolovna riba, saj ga je na trnek sila težko ujeti. 
 
Pozanimajte se, kdaj izlavljajo ribnike ribogojci v soseščini. Ob izlovih namreč pridete do najlepših, najbolj svežih in najcenejših rib. Mnogi ribogojci vam bodo z veseljem plačali pomoč pri izlovu ribnika prav s tolstolobiki. Tolstolobiki so ribe, ki se jih da pripravljati na najrazličnejše zelo okusne načine. Domači potrošniki pa imajo zaradi nepoznavanja te ribe še vedno pomisleke. Bega jih tudi nenavadno ime, sam videz ribe in njena velikost, nizko spuščeno oko…  Zaradi vsega tega tolstolobik ne dosega visoke cene. Privoščite si ga in prepričali se boste sami.