RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Ribogojnica Povodje

Novica: Kjer dobite vedno svežo postrv!

 

Ribogojnica Povodje

Kjer dobite vedno svežo postrv!

Šele nedavno sem izvedela, da smo Slovenci na samem repu po porabi ribjega mesa v Evropi. Ribje meso je idealna hrana za sodobnega človeka. Le redko kdo še vsak dan opravlja težka fizična dela v gozdu ali na polju. Še v rudnikih, kolikor jih še deluje pri nas, so dela v veliki meri mehanizirana. Sama zelo rada pojem ribo, zato mi je toliko bolj nerazumljiv podatek o Slovencih na repu lestvice jedcev rib. Po odgovore sem se napotila kar k svojemu ribogojcu Miranu Petroviču v Povodje

pod Šmarno goro.

Ribogojnica Povodje deluje že od leta 1950 in je v lasti Zveze ribiških družin Ljubljana, že nekaj let pa z njo uspešno gospodari najemnik Miran Petrovič. Nahaja se na idilični lokaciji nad Ljubljano, tik pod Šmarno goro, napaja pa jo rečica Gameljščica, ki izvira nekaj kilometrov višje. V Povodju si lahko privoščite tudi športni ribolov v jezercu zraven ribogojnice. Sveže ribe si lahko nalovite sami. V Ribogojnici Povodje lahko kupite kalifornijske postrvi, šarenke ali mavrične postrvi, potočne zlatovčice, občasno pa tudi potočne postrvi. Pri Miranu lahko kupite tudi velike postrvi, težke tudi čez kilogram. Na vašo željo vam jih bodo fantje očistili ali pa tudi prekadili. Ste že poskusili dimljeno postrv? Samo poskusiti jih morate, pa ne bomo več na repu jedcev rib! Tudi Miran bo tako zlahka prodal 70 ton letno, ne pa samo polovico celotne kapacitete, kolikor postrvi vzredijo v Povodju danes. Vzreja obsega od iker do plemenk, glavni proizvod pa je kakovostna konzumna postrv. Pozimi lahko v Povodju kupite tudi krapa. Oskrbujejo več ribogojnic, menz, restavracij in gostiln. Najraje pa sveže postrvi prodajo kar doma.

Ko sem ljudi okrog sebe povprašala, zakaj ribe ne jedo večkrat, so mi najpogosteje navedli tri vzroke: neprijetno čiščenje, vonj in visoka cena. Mene niso prepričali! Pa vseeno poglejmo zakaj ljudje tako mislijo.

S čiščenjem postrvi ni veliko dela. Ribi moramo odstraniti drobovino in škrge ter jo splahniti z vodo. To je vse. Manjše postrvi sploh ni treba razluskati. Pri svežih postrvih pa to sploh ni težko in ne zamudno. Vonj? Pri sveži ribi neprijetnega vonja ni. Če riba smrdi ni užitna. Najraje kupujem sveže ribe v ribogojnici, ker se tako izognem maržam vseh trgovskih posrednikov in pridem do svežih, prijetno dišečih rib po najnižji možni ceni. S tem odpade še zadnji razlog, zakaj Slovenci ne jemo rib pogosteje.

Spomnimo se še enkrat, kakšna mora biti sveža riba. Oči morajo biti nabrekle in prozorne, koža in luskine morajo biti gladke in svetlikajoče. Škrge morajo biti živo rdeče in ne sive. Meso mora biti čvrsto in elastično na pritisk. Vonj nikakor ne sme biti neprijeten, sveža riba ima značilen vonj. Postrv po tridesetih minutah postane lisasta na mestu, kjer se je dotikala druge ribe ali podlage, kar nikakor ne pomeni, da je z ribo kar koli narobe.

Miran iz Povodja vam priporoča, da postrv pred pečenjem stoji vsaj eno uro, drugače se vam bo pri pečenju zvijala in hitro razpadla. Sveže ribe lahko pri 8 stopinjah Celzija hranimo tudi do tri dni, pravilno zamrznjene ribe v zamrzovalniku pa bodo uporabne najmanj sedem mesecev. Luskin pri postrvih ni treba odstraniti. Ko pripravljam postrvi za dimljenje ali če pripravljam kuhane, jih prav gotovo ne razluskam. Če jih pa pečem, imam sama raje postrvi brez lusk.

 

V ribogojnici Povodje lahko vidite tudi preparat največjega sulca v Sloveniji, ki se je izvalil v Povodju in tam tudi poginil od starosti, težak 27 kg. Ob samem vhodu v ribogojnico stoji spomenik profesorju Ivanu Franketu, začetniku umetnega razploda salmonidov na Slovenskem in pa nestorju slovenskega športnega ribištva. Povodje je odlična izhodiščna točka za Šmarno goro ali Grmado. Izpred ribogojnice se razprostira čudovit pogled na vrh Šmarne gore, nad ribogojnico lahko občudujete damjake in muflone, ki jih goji sosed, na jezercu zraven ribogojnice pa sta stalna gosta dva laboda. V zgradbi zraven ribogojnice izvajajo ribiči svoja usposabljanja, pogost gost pa je tudi Slavko Lasnik, predsednik ZRD Ljubljana, ki z nasveti in izkušnjami velikokrat pomaga našemu Miranu.

 

RIBOGOJNICA POVODJE

Ribogojništvo Miran Petrovič s.p.

Povodje 2, 1211 Ljubljana – Šmartno

Tel.: 01 511 62 40, GSM: 041 649 545

E- mail: ribogojnica.povodje@siol.net

 

DELOVNI ČAS:

Ponedeljek 8.00 – 12.00

Torek – Petek  8.00 – 12.00   in   15.00 – 17.00

Sobota 8.00 – 12.00

Nedelja 9.00 – 11.00

Prazniki: zaprto

 

Za konec mi je Miran dal še dva nasveta za pripravo postrvi, nad katerimi bodo navdušeni tudi začetniki. Postrvi se da pripraviti na stotine različnih načinov. Naš urednik in njegova žena sta sama zbrala čez štiristo okusnih načinov za pripravo postrvi. Torej lahko vsak dan v letu jemo postrv na drugačen način.

 

Pečena postrv

(za 4 osebe)

Potrebujemo: 4 porcijske postrvi, sol, poper, svež sok limone, koruzna moka.

Priprava: Postrvi očistimo, operemo in z zunanje strani osušimo s papirnato brisačko. Ribe pokapamo z limoninim sokom in povaljamo v koruzni moki. V ponvi segrejemo olje in jih pečemo 15 minut (z obeh strani).

Postrežemo posute s sesekljanim peteršiljem ali prelijemo s tržaško omako.

 

V foliji pečene postrvi

(za 4 osebe)

Potrebujemo: 4 porcijske postrvi, sol, poper, maslo, peteršilj.

Priprava: Oprane in posušene ribe posolimo in popopramo. Vsako posebej zavijemo v folijo in zložimo v pekač. Pečemo 30 minut pri 180 stopinjah Celzija. Pečene ribe postavimo na pladenj, razgrnemo folijo in na vroče ribe damo žlico masla, v katerega smo zmešali nasekljan peteršilj.

Postrežemo s kuhanim krompirjem ali rižem.

Dober tek!

 

Jejte zdravo! Kupujte sveže in ceneje!

ALEKSANDRA ZAMAN