RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Postrvi

Novica: V skupino postrvi uvrščamo šarenko, potočno postrv, soško postrv, potočno in jezersko zlatovčico, v širšo skupino pa še sulca, ter lipana in soškega lipana.

 

Postrvi

 

V skupino postrvi uvrščamo šarenko, potočno postrv, soško postrv, potočno in jezersko zlatovčico, v širšo skupino pa še sulca, ter lipana in soškega lipana. V to skupino uvrščamo tudi vse vrste lososov.

Za vse postrvi je značilna majhna hrbtna predrepna plavut, ki ji pravimo tudi tolščenka. Imajo močno kožo, prekrito večinoma z majhnimi luskami, ki jih razen pri lipanu, pred uporabo ni potrebno odstraniti. Njihovo meso je čvrsto, kompaktno in sočno. Ob pravilni tehnologiji in uporabi kvalitetne hrane pri vzreji vsebuje meso postrvi le do 3 % maščob. Meso je nevtralnega okusa, tako da je primerno tudi za uporabnike, ki sicer ne marajo rib. Prodaja se sveže ali tudi zmrznjeno, saj meso pri pravilnem zmrzovanju ne izgubi veliko na vrednosti. Meso je primerno tudi za vse vrste predelave. Možnosti uporabe postrvi v prehrani so raznovrstne. Uporabi se lahko praktično na vse načine, posebej okusna je toplo dimljena, ki se lahko uporabi za pripravo različnih narezkov. Primerna pa je tudi za izdelavo postrvje paštete.