RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Jejmo zdravo in čuvajmo naravo

Novica: Namen promocijske kampanje in spletne strani radjemribe.si je, da bi Slovenci jedli bolj zdravo in bolj pestro, obenem pa tudi podpori slovenskemu ribištvu oziroma akvakulturi.

 

Jejmo zdravo in čuvajmo naravo

Namen promocijske kampanje in spletne strani radjemribe.si je, da bi Slovenci jedli bolj zdravo in bolj pestro, obenem pa tudi podpori slovenskemu ribištvu oziroma akvakulturi. Sem sodijo vsi rejci vodnih živali; sladkovodni in morski ribogojci, morski ribiči, rejci rakov, žab, školjk, alg… Potrošnike nagovarjamo, da bi večkrat jedli ribe. In ne samo ribe ampak tudi vse tisto, kar naši rejci vodnih živali vzredijo.  Na spletni strani radjemribe.si vam pomagamo  z nasveti, idejami in recepti, kako pripraviti jedi iz rib, morskih sadežev, školjk, mehkužcev, rakov… Težimo k čim višji samooskrbi, kajti v Sloveniji imamo pogoje, da z lastno vzrejo zadovoljimo potrebe domačega trga vsaj po sladkovodnih ribah. Školjkarji tudi izvažajo, če prav, bi školjke pridelane v našem morju lahko pojedli tudi doma.  Predstaviti želimo domačemu potrošniku vse prednosti ribjega mesa, mu predstaviti vrste rib in drugih živali vezanih na akvakulturo ter neskončne možnosti priprave le tega.

Vsi kuharski nasveti se seveda nanašajo na legalno nabavljene ribe, rake, žabe,  školjke…  Zakon ščiti prosto živeče živali v naravi. Veliko vodnih živali je pred izlovom v naravnem okolju zaščitenih z zakonom. Kupite pa jih lahko v trgovini ali pri rejcih direktno. Če katere od živali ne vzrejamo doma v zadostni količini, jih trgovci uvažajo. Mnogi si želijo boljše ponudbe na našem trgu rib. Slovenci smo bili nekoč veliki izvozniki potočnih rakov. Izvažali smo tudi lipane, sulce…. V naših ribogojnicah vzrejajo tudi kečigo, če prav jo vodimo kot vrsto, ki je izginila iz naših prosto tekočih voda.

Jejmo zdravo in čuvajmo naravo.

Stane Omerzu, urednik