RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Orada

Novica: Orada ali zlatobrov ali tudi zlata orada je zraven brancina najbolj priljubljena in najpogostejša morska riba, s katerimi se naše ribarnice oskrbujejo iz umetne vzreje na morju.

 

Orada (Sparus aurata Linnaeus 1758)

 

Orada ali zlatobrov ali tudi zlata orada je zraven brancina najbolj priljubljena in najpogostejša morska riba, s katerimi se naše ribarnice oskrbujejo iz umetne vzreje na morju. Divja orada je v ribarnicah dražja, gojena pa je vedno dostopna bodisi sveža ali zamrznjena.

Orada ima značilno obliko šparov. Trup je visok, bočno stisnjen, glava je velika in precej temnejša kot ostalo telo. Usta so srednje velika z močnimi zobmi za trganje in drobljenje hrane. Oči so srednje velike in so vsajene precej visoko na glavi za navpičnico zadnjega roba čeljusti. Med očesoma potekata črna in zlato rumena proga. Hrbtna plavut poteka po skoraj vsej dolžini hrbta. Sprednji del sestavljajo trde, zadnji del pa mehke plavutnice. Prsne plavuti so zelo dolge in močne. Rep je kratek, raven, repna plavut pa je močno zarezana. Telo pokrivajo drobne luske. Orada je po hrbtu sivo modre barve, boki so srebrni, trebuh pa je bel. Zraste do 60 cm in lahko tehta tudi nekaj kilogramov.

Orada spolno dozori v drugem letu starosti pri velikosti 20 – 25 cm. Pri samcih se v tretjem do četrtem letu starosti moški spolni organi postopoma preobrazijo v ženske, tako da so veliki primerki skoraj brez izjeme ženskega spola. Drst se prične jeseni že v morju. Iz drobnih pelagičnih (plavajočih) iker se izvalijo mlade ribice, ki odplavajo v somornico v izlivne dele rek, zaidejo pa rade tudi višje v sladko vodo. Mlade ribe se hranijo s planktonom, odrasle pa večinoma z raki in mehkužci. Imajo močno zobovje, da lahko drobijo oklepe rakov in lupine školjk.

Orada živi v somornici ob izlivih rek v morje, kjer je voda že sladka. Je jatna riba, v jate pa se združujejo ribe različnih velikosti in starosti. Naselitveno območje orade je atlantska obala in obale Sredozemskega in Črnega morja. Orada je riba obalnega pasu, poletje rada preživi v morskih lagunah. Orada hitreje prirašča v manj slani vodi. Pri nas domnevno zahaja v izlive Dragonje in Rižane. Rada se drži v bližini školjčišč, kjer zna narediti veliko škode.

Zaradi velike prilagodljivosti in njene hitre rasti, orade gojimo tudi v ribogojnicah. V dveh letih dosežejo prodajno težo 25 do 30 dag.

Oradino meso je belo in izjemno okusno, pri večjih primerkih pa lahko postane nekoliko pusto. Ribe do teže 1 kg sodijo v najvišji kakovostni razred, pripravljajo pa jih na različne načine. Najbolj okusne naj bi bile kuhane, čeprav jih pogosto tudi cvrejo, pečejo in pripravljajo na žaru.

Orada je tudi izjemno priljubljena riba za športni ribolov. Lovijo jo s palico, na parangal, z mrežami, pa tudi s harpunami. Izjemno priljubljen je tudi lov na orade s podvodno puško.