RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Klapavice v paradiznikovi omaki

Novica: Kuhane školjke postrežemo na pogretih krožnikih in potresemo z baziliko.

 

Klapavice v paradižnikovi omaki

Potrebujemo: 2 kg klapavic, veliko čebulo, 2 stroka česna, 1kg mesnatih paradižnikov, 4 žlice olivnega olja, 0,5 l suhega belega vina, ½ žlice soli, krepka noževa konica sveže zmletega belega popra in šopek bazilike. Za pripravo boste potrebovali 1 uro.

Školjke pod tekočo mrzlo vodo temeljito skrtačimo in odstranimo brade. Že odprte školjke zavržemo. Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. Paradižnike olupimo, zrežemo na četrtine in izrežemo trde nastavke pecljev. Meso zrežemo na kocke.

 V veliki posodi segrejemo olje ter na srednji vročini, med neprestanim mešanjem, popražimo čebulo in česen. Zalijemo z vinom in kratko pokuhamo v pokriti posodi na majhni vročini približno 20 minut.

Omako posolimo, popopramo in jo ponovno zavremo. Vanjo damo školjke, posodo pokrijemo in kuhamo 8 min. Med tem posodo večkrat pretresemo, da se vse školjke enakomerno skuhajo.

Baziliko operemo, osušimo in potrgamo listke. Kuhane školjke postrežemo na pogretih krožnikih in potresemo z baziliko. K njim se prileže opečen bel kruh s česnovim maslom.

Hvaležni si boste za trud.

Mitja Omerzu