RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Juha iz iker

Novica: Velikokrat pa pri čiščenju rib naletimo na ikre ali moške spolne žleze, še veliko prej, kot se običajno ta riba drsti.

 

 

Juha iz iker

Ribe med drstjo naj ne bi lovili. Praviloma ribe takrat tudi niso najbolj okusne. Velikokrat pa pri čiščenju rib naletimo na ikre ali moške spolne žleze, še veliko prej, kot se običajno ta riba drsti. Zgodi se tudi, da se riba zaradi najrazličnejših vzrokov ne uspe pravi čas zdrstiti.  Če pri čiščenju rib v njihovi drobovini naletite na ikre, jih nikakor ne zavrzite! Iz njih boste skuhali odlično enolončnico.

Za juho iz iker potrebujemo: 400 do 500 g iker (krap, ploščič,smuč, kečiga, ščuka…), 2 limoni ali 1,5 dl suhega vina, šopek jušne zelenjave, nekaj poprovih zrn, sol, lovorjev list, 2 stroka česna, 5 g masti ali olja, 40 g moke, 3 rumenjake, 2 dl kisle smetane in šopek peteršiljevega listja.

Ikre operemo, jim odstranimo ovojnico in jih speremo s slano vodo kateri smo dodali sok ene limone ali kozarec belega suhega vina. Ikre naj nekaj časa tako počivajo. Ta čas na zmernem ognju skuhamo očiščeno in narezano zelenjavo in začimbe. Ko je zelenjava skuhana ji prilijemo svetlo prežganje in dodamo ikre. Ob nenehnem mešanju kuhamo še 20 do 25 minut.

V jušniku stepemo rumenjake, dodamo kislo smetano, limonin sok in sesekljan peteršilj. Ko je juha kuhana, jo ob mešanju prelijemo v jušnik in ponudimo.

Težko boste naredili bolj hranljivo in okusno ribjo juho, brez ene same ribje koščice. Ko boste naslednjič čistili ribe, se spomnite te imenitne juhe in iker ne zavrzite. Nikakor pa ne lovite rib v času drsti zaradi te juhe. Tam, kjer so ribiči doma, je iker vedno dovolj, tudi izven časa drsti. Krap se drsti aprila in maja, pa imajo samice že decembra veliko iker v sebi. Enakovredne ikram so tudi moške spolne žleze. Mnogi so mnenja, da so še okusnejše. In še opozorilo: ikre mren niso užitne!

 

Dober tek.

Marta Tomašković