RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Kako vse lahko ribe pripravimo

Novica: Ljudje se delimo na tiste, ki ribe jemo radi in tiste, ki rib ne marajo.

 

Kako vse lahko ribe pripravimo

Ljudje se delimo na tiste, ki ribe jemo radi in tiste, ki rib ne marajo. Kaj nas deli? Slaba izkušnja in neznanje sta glavna razloga za to, da ljudje ne pojemo več rib. Tretji in ne tako nepomemben razlog je seveda tudi cena rib. Vendar je na trgu toliko okusnih rib vseh cenovnih razredov, da spet dajemo prednost prvima dvema razlogoma. Tisti, ki rib ne marajo, jih pogosto ne marajo tudi zastonj. V vodah našega planeta živi toliko različnih rib in na svetu obstaja toliko različnih načinov priprave rib, da si bo vsak z malo volje zagotovo  našel nekaj zase med neskončno izbiro na svetovnem ribjem jedilniku.

Pečene ribe vsi poznate. V trgovini dobite že očiščene in za peko pripravljene globoko zamrznjene ribe. Lahko kupite ribe brez kosti. Take najlažje najdejo pot do mize ribjega potrošnika - začetnika. Priprava je hitra in enostavna. Za peko pa lahko kupimo tudi sveže rib. Prodajalca v ribarnici prosimo naj nam ribo očisti. Lahko nam jo tudi filira. Poznavalci in resnični ljubitelji dobrih ribjih jedi bodo vse storili sami, saj vedo, da je najboljše meso ob kosti, ki pa ga s filiranjem izgubimo. Najlepše je peči ribo na olivnem olju le z vejico ali dvema začimb, brez obilnega paniranja. K pečeni ribi se odlično poda tudi česen. Večina ljudi, ki imajo radi česen, uživa tudi v ribjih jedeh. Kljub temu, pa je potrebno s česnom pri ribah ravnati previdno. S preveč česna znamo namreč zakriti nežne ribje okuse.

Ocvrte ribe pripravimo najhitreje. Pogosto kupimo očiščene ribe ali fileje, ki so že panirani. Če jih paniramo sami, uporabimo lahko različne vrste moke ali zdrobov, dodajamo lahko mleto rdečo papriko ali pa začimbe po želji. Izogibamo se paniranju mastnih rib.

Ribe po bolonjsko pripravimo iz cenejših vrst rib, sardel, koščkov tune ali morskih sadežev. Ribe pripravimo z bolonjsko omako, enako kot za testenine. Ribe po bolobjsko tudi ponudimo s testeninami. Okus bazilike in origana v paradižnikovi omaki je velikokrat všeč otrokom, ker jih spominja na pico.

Ribje juhe so posebno poglavje v ribiški kulinariki. V enem loncu ali kotličku lahko iz celih rib ali njihovih ostankov skuhamo izredno okusne ribje juhe, čorbe, paprikaše, brodete…

Ribe na žaru iščejo mojstra, ki zna ribo speči tako, da ribe ohranijo svojo obliko, aromo in ostanejo sočne. Pomembna je temperatura žar plošče, dobro olivno olje, čas peke in vrsta rib. K ribam na žaru se odlično prileže tudi mlada zelenjava na žaru in pa kozarec dobrega suhega vina.

Ribja »paela« je jed z rižem, značilna za Španijo. Okus ribje paelje je v veliki meri odvisen od ribje juhe s katero zalivajo riž. Za pripravo zares dobre paelje je potrebno veliko časa, ker je potrebno posamezne sestavine v ponev dodajati postopoma in v pravilnem vrstnem redu.

Več o pripravi rib boste našli vsak dan na vaši priljubljeni spletni strani radjemribe.si.

Stane Omerzu