RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Ovčica Pagellus mormyrus L.

Novica:

MITJA OMERZU

Ovčica

Pagellus mormyrus L.

Italijani jo imenujejo »mormora«, Francozi pa »marbre«, kar bi v prevodu pomenilo marmor, na katerega spominja barvni vzorec na njenemu telesu. Slovenci in Hrvati ji pravimo ovčica, po vsej verjetnosti  zaradi njenega naivnega očesa in pohlevnega pogleda, ki res spominja na ovčjega. Tudi sicer velja ovčica za enega miroljubnejših šparov. Hrani se predvsem s talnimi živalcami, črvički in drobnimi rakci. Zanjo je značilno podolgovato elipsoidno telo sivo srebrne barve s prečnimi temno rjavimi progami in nekoliko podaljšan gobec. V ribarnicah najpogosteje kupujemo 20 cm dolge ribe, če prav lahko ovčice dosežejo težo do dveh kilogramov.

Ovčice najdemo povsod po Jadranu, najraje pa se zadržujejo na peščenem ali blatnem dnu na globinah 10 do 15 metrov, tako poleti kot pozimi. Najpogostejša je v priobalnem pasu Istre, tako da predstavlja pogost ulov tudi našim ribičem. Lovijo jih z obalnimi mrežami, z vršami in na trnek, največ pa jih ujamejo jeseni in pozimi.

V ribarnicah lahko najdete tudi zamrznjene ovčice, ki jih dobavljajo najpogosteje poljski in japonski ribiči, lovijo pa jih ob zahodnih obalah severne Afrike, zlasti Mavretanije.

Ovčica ima poseben vonj in okus, zato poznavalci zelo visoko cenijo njeno belo in mehko meso. Zlasti večji primerki so zelo mesnati. Odlična je na žaru ali kuhana, izboljšala pa bo tudi brodet iz mešanih rib. Tako kulinarično kakor cenovno ovčico mirno pripišemo na seznam prvorazrednih rib.