RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Na ribi svet stoji

Novica:

Na ribi svet stoji

 

Zgodba o ribi Faroniki govori o najlepši in najmračnejši skrivnosti sveta, o njegovem nastanku in koncu. V slovenskem ljudskem izročilu se je ohranila pripoved o ribi, ki na hrbtu podpira svet, da le-ta ne potone v vesoljni ocean. Njene luske mavrično odbijajo svetlobo sonca, njeno oko je zvezda Severnica. Plava s tokom brezčasnega valovanja kozmosa. Riba Faronika je zaščitnica Zemlje, ki jo hkrati varuje in omogoča njen obstoj, to pa ji daje moč nad usodo vseh njenih prebivalcev. Vsak premik njenih plavuti povzroči potres, vsak zamah z repom povodenj. Nekega dne, ko na svetu ne bo več najti pravice in resnice, pa se bo riba Faronika obrnila in se potopila v globine vesoljnega oceana, z njo vred pa tudi svet, ki ga poznamo.

 

Motiv ribe Faronike se pojavlja v slovenski umetnosti kot motiv v ljudskih in avtorskih pesmih, v prozi, na freskah in reliefih, slikah, grafikah, kipih in v plesni interpretaciji. Pogosto motiv ribe zamenja bitje, ki je pol ženska pol riba, z enim ali dvema repoma, hkrati strašna in zapeljiva v svoji mogočnosti obvladovanja sveta in človeških življenj.

 

Ime Faronika naj bi izhajalo iz Stare zaveze, čeprav je njena mitična osnova verjetno še veliko starejša, označuje pa faraonove vojščake ali hčere, ki jih je zagrnilo Rdeče morje. Pod vodno gladino so se spremenili v pol ribe pol ljudi, zato so morske deklice Faronike mnogokrat upodabljane z vladarsko krono na glavi kot znakom njihovega kraljevskega porekla, poudarja pa tudi njihovo veličastno vlogo vladaric usode.

 

V današnjem času, ko se da s pomočjo znanosti objektivno razložiti in dokazati skoraj vse, v take pravljice ne verjamemo več, kar je velika škoda. Koliko čudežnosti smo našemu obstoju s tem odvzeli, se ne bomo mogli nikoli zavedati. Še vedno pa si lahko zgodbo ogledamo z očmi sodobnega človeka in si jo razložimo na povsem aktualen način. Občutek, da nam nekaj ali nekdo kroji usodo je še vedno prisoten, slutnja apokalipse, večne grožnje, ki visi nad nami, še vedno živa. Riba Faronika je lahko simbolna podoba narave od katere se odtujujemo, namesto da bi ji skrbno vračali kar nam tako ljubeče daje.

 

Vprašamo se lahko o pomenu posameznika znotraj brezmejnega vesolja. Zavemo se, da smo manjši od najmanjšega drobca zvezdnega prahu. neznatni in nepomembni, hkrati pa celota brez nas ne bi bila več popolna. Vsaka naša misel in dejanje vpliva na harmonijo celote, vesoljni ocean pa ni le seštevek vseh teh drobnih kapljic, temveč diha v brezčasnem ritmu kot vsepovezana entiteta. Globoko v sebi se vsak od nas tega ritma zaveda, vsak delček nosi spomin na celoto, hrepenenje po združitvi z njo in željo po brezčasnem obstoju, lebdenju med zvezdami. Morda pa si potopa ribe pod gladino ne bi smeli razlagati kot zaključek sveta in z njim življenja, temveč kot začetek novega.