RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Hladno dimljene postrvi in ribji kaviar iz Ribogojnice Zupan

Novica:

Hladno dimljene postrvi in ribji kaviar iz Ribogojnice Zupan

Že leta si prizadevamo Slovencem približati ribe in ribje jedi. Še nedavno smo bingljali na evropskem repu potrošnikov ribjega mesa. Danes je slika čisto drugačna. Slovenci radi posegamo za ribo, še več, od ribarnic in ribogojnic zahtevamo vedno boljšo in raznovrstnejšo ponudbo. Zahtevamo svežo ribo, vedno večje povpraševanje pa zaznavajo tako ribogojci kot trgovci po dimljenih, mariniranih, sušenih ribah, ribjih namazih, kaviarju… Temu morajo slediti tudi ponudniki rib in predelovalci.

Na obisk Ribogojnice Zupan v Nomnju me je povabil naš vrli sodelavec in član sveta revije dr. Aleksander Guzelj, velik gurman in poznavalec izbranih ribjih jedi in vsega kar sodi zraven. Vedel sem, da ne bom razočaran, kljub temu pa sem bil nad hladno dimljenimi postrvmi, ki jih pripravlja Mitja Zupan več kot navdušen. Mitja nama je najprej predstavil ribogojnico. Potočnice, potočne in jezerske zlatovčice, jezerke, sulci, šarenke… Fotografiral sem tudi rumeno ali japonsko postrv in pa postrv z vzorcem, ki je spominjal na koi krapa. Na majhnem prostoru smo lahko videli vse, od ikre do hladno dimljenega fileja in kaviarja različnih salmonidov. Mitja bolje ne bi mogel izkoristiti majhnega potoka, ki priteče s hriba. Majhna a odlično vodena ribogojnica deluje kot družinsko podjetje v neposredni bližini Bleda in Bohinja. Žena je poskrbela za pijačo tast pa je pripravil ribje prigrizke. Njihova hladno dimljena postrv je okusnejša od vsakega lososa, ki sem ga kdaj poskusil. Tudi vroče dimljene postrvi so odlične. Domačega kaviarja pa tudi še nisem zasledil med slovenskimi ponudniki. S prodajo nimajo težav. Povsem razumljivo. Svoje dimljene postrvi bodo poskusili ponuditi tudi obiskovalcem muzejske hiše Janeza Jalna, pisatelja in avtorja slovitih Bobrov.

Med pokušino dimljenih rib nam je Mitja priznal, da se je prvih korakov v dimljenju rib lotil s pomočjo naše knjige »Dimljenje rib – dimljenje in priprava jedi«. Upravičeno sem bil ponosen.

Dobro delo nikakor ne more ostati neopaženo, zato se iskreno zahvaljujem dr. Aleksandru Guzelju, da nas je opozoril na odlično ribogojnico v Nomnju, Zupanove dimljene postrvi pa toplo priporočamo vsem, ki vas ne zadovoljuje povprečnost.

 

Zupan & Zupan d.o.o.

Nomenj 5

4264 Bohinjska Bistrica

GSM: 041 721 452