RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Zakaj torej izbrati lokalno?

Novica:

Zakaj torej izbrati lokalno?

Hrana, predelana v naši bližini, je obrana dan ali dva pred tem, ko konča na našem krožniku, kar je pomemben dejavnik pri našem zdravju.

Lokalna hrana je bolj zrela, sveža in polnejšega okusa, na katerega smo navajeni iz svojega otroštva. Prvotni okus se razvije skozi socialno in kulinarično rabo hrane, ki jo pridobimo v družini, vrtcu in šoli. Svoje prehrambne navade kasneje razvijamo v različne smeri, vendar pri svojem odločanju vedno izhajamo iz prvotno razvitih okusov, ki nas spremljajo skozi celotno življenje in nam nudijo veliko mero užitka.

Hrana lokalnega izvora ohranja genetsko pestrost. Lokalni proizvajalci hrane vzgajajo več različnih vrst sadja in zelenjave in s tem zagotovijo daljšo žetveno sezono, boljši videz in boljši okus pridelka.

Ni zanemarljivo niti dejstvo, da z dolgimi transportnimi potmi tudi zelo onesnažujemo okolje. Lokalna trajnostna oskrba pa ima poleg kakovostnejših živil še širiš družbeni pomen, saj se z večanjem obsega potrošnje lokalnih pridelkov in proizvodov ustvarjajo nova delovna mesta in se tako omogoča preživetje vsem v agroživilski verigi. Poleg tega lokalna trajnostna oskrba pomembno vpliva na ohranitev in razvoj podeželja ter skladen regionalen razvoj. Z nakupovanjem lokalnih pridelkov in podpiranjem lokalnih kmetovalcev podpiramo lokalno kmetijstvo, samooskrbo in okolje ter skrbimo za to, da bodo kmetije v naši skupnosti obstajale tudi v prihodnje.

 Minister za kmetijstvo on okolje mag. Dejan Židan