RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Domača kuhna pa to ali: otroci obujajo zgodovino slovenske kulinarike

Novica:

Domača kuhna pa to

ali: otroci obujajo zgodovino slovenske kulinarike

NASLEDNJA EPIZODA

 

Osnovnošolci Slovenije so ponovno zavdihali rokave, pripravili lonce in sklede ter se spopadli z ambiciozno zastavljeno nalogo: od lokalnih ribičev ali ribogojcev pridobiti infomacije o značilnih ribah ali vodnem življu njihove regije ali ožje lokacije, se jih naučiti pripraviti po receptu, značilnem za njihov kraj ali regijo, po možnosti v povezavi z zgodovino kulinarike kraja, skuhati končni izdelek po predpisih najzahtevnejših gurmanov in kulinaričnih estetov, in ne le to! Potrebno se je bilo naučiti tudi ustreznega rokovanja z ribo: jo oluskati, očistiti in v večini primerov tudi filirati.

Ribištvo in ribogojstvo je že od nejdaj pomemben vir prehrane najrazličnejših skupin ljudi, ne glede na lokalno pripadnost, prepričevanje, status ipd. Živelj slovenskih sladkih voda je zaznamoval prenekatere jedilnike in bil osnova za izvrstne gurmanske kreacije meščanskih družin, bolj preproste jedilnike delavskih družin ali še bolj preproste jedilnike, ki jih najdemo v različnih samostanih.

V zadnjem obdobju smo sladkovodne ribe postavili na stran, s tem pa zanemarili sestavino, pomembno za nemoten razvoj organizma. Temu smo se v tokratnem projektu odločno uprli. Menimo, da gre za skoraj nujni sestavni del tedenskega jedilnika. S tem dejstvom je potrebno seznaniti mlade ljudi, še preden se postavijo na svoje noge. V projektu težimo k procesu in pogojem za ohranjanje zdravja, dobrega počutja, navajanje na raznolikost jedilnika in na črpanje sestavin, ki nam jih nudi narava okoli nas ob določenem letem času v okolju, v katerem bivamo.

94 skupin osnovnošolcev, domala iz vse Slovenije, je v drugem poglavju projekta obujanja slovenske kulinarične dediščine ali Tekmovanja v kuharskih veščinah avtohtonih lokalih ali regionalnih posebnosti nadgradilo svoje znanje in sposobnosti ter poglobilo navdušenje in želje po raziskovanju in ustvarjanju v svetu kulinarike. Ponovno so dokazali, da se njihove ročne spretnosti lahko kosajo z »velikimi« kuharji in dovršenostjo jedi, serviranih na krožnike priznanih restavracij, njihovo znanje in interpretacija običajev, povezanih z ribištvom, ribogojstvom, zgodovino jedi in z njimi povezanih običajev ter simpatičnost, iznajdljivost in zrelost, pomešana s sončno otroško energijo, pa tako ali tako nima prave konkurence.

Naše kuharsko popotovanje skozi čas smo dopolnili z močnatimi jedmi, značilnimi za regije, iz katerih prihajajo posamezne tekmovalne skupine, in tako naredili še en velik korak k spoznavanju in zavedanju o pomenu slovenskega kulinaričnega zemljevida ter se pri tem naučili spodbuditi željo po vnovičnem odkrivanju vsega, kar je povezano z zgodovino kulinarike posameznega kraja ali mojstrovin naših babic in dedkov. Piko na »i« so otroci naredili z inovacijami in kreacijami v obliki različnih prigrizkov, kjer so upoštevali zakonitosti narave in letnega časa ter visoka estetska merila zahtevnih jedcev.

Avtorica projekta Anka Peljhan