RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Ribe neskončno raznoliko živilo

Novica: Če bomo pametni, bodo ribe res živilo naše bodočnosti.

 

STANE OMERZU

Ribe, živilo bodočnosti!?

Ribe so neskončno raznoliko živilo iz morij, jezer, rek in ribnikov. Ali veste kakšen del našega planeta se nahaja pod vodno gladino? Če bomo pametni, bodo ribe res živilo naše bodočnosti. Pod pogojem, da ne onesnažimo voda iz katerih naj bi ribe jedli.

Od nekdaj so ribe znali jesti in okusno pripravljati ljudje, ki so živeli v deželah ob morju in rekah. Stari Grki so bili veliki mojstri v lovu in pripravi rib. Ljudstvom v notranjostih celin pa so morske ribe postale dostopne šele leta 1875, ko so izumili suhi led, ki so ga pripravljali s pomočjo amonijaka.

Danes so zamrznjene ribe dostopne skoraj povsod. Transport in skladiščenje več ne predstavljajo največje težave. Glavno nevarnost danes povzroča onesnaževanje.

Na porabo ribjega mesa pa v veliki meri vpliva javno mnenje. O ribah danes v Evropi obstajata dve popolnoma različni in nasprotni si mnenji. Ekonomske raziskave javnega mnenja so pokazale, da ima približno polovica vprašanih ribe za zdravo hrano, po mnenju mnogih so ribe primerne za bolnike, askete in za dieto. Druga polovica pa meni, da rib ne moremo imeti za zdravo prehrano. Za to naj bi bila kriva predvsem velika količina škodljivih snovi v onesnaženih morjih. Problematična je predvsem količina živega srebra, ki se kopiči v ribah iz onesnaženih morij. Med ribe, v katerih se večkrat najde problematična količina živega srebra sodijo tudi morski psi, sredozemske tune, mečarice in jegulje. Medtem pa v sardinah in sardelah, slanikih, polenovkah, skušah, vahnjah in sajih povečane ali problematične količine živega srebra še niso zaznali.

Vprašljiva je lahko tudi kakovost gojenih lososov, katerih gojenje na Norveškem mnogi primerjajo z nehumano rejo piščancev v baterijah. Infekcije, ki jih povzroča gosta naselitev zatirajo z antibiotiki, da pa bi potrošnika še bolj pritegnili h nakupu, dodajajo ribji hrani tudi barvila, ki se seveda nabirajo v ribjem mesu in na koncu končajo v naših prebavilih.

Tako se ni čuditi, da imajo ribe v prehrani še vedno podrejeno vlogo. V Nemčiji na primer prodajo na teden 100 gramov rib na prebivalca, od tega pa je potrebno odšteti še glave, kosti in druge dele rib, ki jih zavržemo. Nekateri ljubitelji raje kot sveže ribe jedo rusle, ribje polpete, ribe iz konzerv in priljubljene ribje paličice.

Slovenske vode so še vedno relativno zelo čiste, slovenski ribogojci pa vzrejajo zelo kakovostne ribe. Predvsem postrvi, veliko manj drugih sladkovodnih rib. Od morskih rib ob naši obali vzrejamo odličnega brancina. Zaradi majhnosti trga in neorganiziranosti pa informacija ne doseže domačega potrošnika. Vsaj ne v takšni meri, da bi se le ta pogosteje odločil za nakup ribjega mesa.

V Sloveniji vzrejene ribe so odlično živilo, najbolje pa se je z njim oskrbeti pri lokalnem ribogojcu, ki ga poznamo in mu zaupamo. Tako bo tudi nakup najcenejši, kajti z nakupom direktno pri ribogojcu preskočimo celo verigo posrednikov, kupimo pa zares svežo ribo.