RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Čiščenje hobotnice

Novica:

Čiščenje hobotnice

Čiščenje pomeni odstraniti vse notranje organe, ki se skrivajo v glavi - mehu, oči (ki bodo pri kuhanju itak odpadle) in zob (biološko pravilneje je menda "kljun") v geometrijskem žarišču krakov. Vse ostalo pustimo nedotaknjeno. Če se koža in priseski komu gnusijo,, se dajo zelo enostavno olupiti po kuhanju.

Najprej poiščemo razpoko pri glavi/mehu. Vanjo vtaknemo prste ene roke, z drugo roko potisnemo na temenu in celotno glavo obrnemo kot nogavico.

Ko je glava/meh obrnjena, odtrgamo oziroma postrgamo vse, kar se meha drži.
       
Splača se paziti, da ne poškodujemo mešička s črnilom; tudi če recept ne zahteva črnila, nam bo okolica (pa tudi naše noge, roke, hlače itd) hvaležna. 
 

Zob odstranimo tako, da s palcema trdno potisnemo kožo ob zobu navzdol, kot da bi iztiskali mozolje. S preostalimi prsti si lahko pomagamo z druge strani.
 
Če se nam ne posreči, uporabimo nož ali ost od harpune. 
 

Z očmi se običajno ne obremenjujemo, saj oči hobotnice pri kuhanju itak odpadejo. Če pa nas motijo, se jih znebimo podobno kot zoba ali pa jih odrežemo. 
 

Hobotnico le še temeljito opremo.
  

Če le imamo možnost, jo dajmo v zamrzovalnik ali vsaj na led. Na ta način bo tudi po kratkem kuhanju ostala mehka.