RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

HOBOTNICE ( Octopus )

Novica:

HOBOTNICE ( Octopus )

Morski glavonožci z osmimi enakimi lovkami, dolgi do 3 m in težki do 25 kg. Spadajo med mehkužce. Nekaj sto vrst jih je; med njimi so tudi strupeni primerki. Večina hobotnic pa je užitnih in jih lovijo za prehrano. Jedo jih celo Američani in Angleži, ki sicer na splošno niso ljubitelji glavonožcev; meso najboljših vrst hobotnic primerjajo z jastogovim. Največ jih nalovijo v Sredozemskem morju in ob portugalski obali. Večinoma je to navadna hobotnica ( Octopus vulgaris ). Manjše hobotnice, ki spadajo v rod Eledone, so naprodaj v kozarčkih ali pločevinkah. Predvsem sta to muškatna (Eledone moschata) in bela hobotnica (Eledone cirrosa).

Predpriprava in uporaba v kuhinji:

Hobotnico je treba najprej očistiti drobovja, kljuna, oči in vrečke s tinto (ki jo shranimo za črno rižoto in druge podobne recepte), nato jo dobro potolčemo z lesenim kladivom (ali kar z valjarjem za testo). Pri kuhanju hobotnice se vsaka napaka maščuje: meso postane trdo in neužitno. Španci ji v vrečo potisnejo zamašek, da med kuhanjem plava na površini, kajti najboljši del hobotnice so lovke, zato morajo biti v vodi ves čas kuhanja. V neslano vrelo vodo damo krompir in hobotnico. Ko je krompir skuhan, je tudi hobotnica ravno prav kuhana. Vzamemo hobotnico iz vode, jo odcedimo in ohladimo, nato ji odstranimo kožo in trše priseske. Tako skuhana hobotnica je bela in ima mehko, nežno meso. Narezano, skuhano hobotnico dodamo rižotam, testeninam z mehkužci, omakam itd., lahko jo spečemo na žaru, narežemo na rezine in ocvremo kot jastoga, najbolj pogosto jo pripravljamo v solati. V Dalmaciji lovke hobotnic posušijo na vetru, da povsem otrdijo. Pred uporabo jih dobro potolčejo z lesom, operejo v topli in namočijo v hladni vodi. Posušijo jih in ocvrejo. Italijani muškatne in bele hobotnice narežejo na kose in skuhajo v slani in okisani vodi, nato vložijo v marinado, začinjeno z divjim komarčkom, origanom, česnom in peteršiljem. Cele majhne hobotnice (do 3 cm) pa vlagajo v olje. Najprej jih en dan marinirajo v kisu, nato za nekaj minut pokuhajo v slanem kropu. Odcedijo, začinijo s pomarančno ali limonovo lupino, česnom, origanom in šetrajem, zložijo v kozarčke in zalijejo z oljem. V Južni Koreji jedo manjše vrste hobotnic žive , ker verjamejo, da jim da to posebno moč. Ovijejo jih okoli jedilne palčke, pomočijo v omako in jo skušajo zgristi ter pogoltniti. Pri tem se včasih hobotnica prisesa na grlo in jim zapre sapnik, zaradi česar se lahko zadušijo.