RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Zakaj smo odprli radjemribe.si?

Novica: Slovenci smo na dnu lestvice porabnikov ribjega mesa v Evropi. Kljub raznolikosti vodnega bogastva naše dežele še vedno več kot polovico rib, ki jih Slovenci pojemo, uvozimo. Naše ribogojnice delajo  s polovično zmogljivostjo, ponudba na trgu pa ni blešče

Slovenci smo na dnu lestvice porabnikov ribjega mesa v Evropi. Kljub raznolikosti vodnega bogastva naše dežele še vedno več kot polovico rib, ki jih Slovenci pojemo, uvozimo. Naše ribogojnice delajo  s polovično zmogljivostjo, ponudba na trgu pa ni bleščeča. Slovenci tradicionalno nismo jedci rib. Mnogi še vedno vpijejo »najboljša je svinjska ribica«.  Tudi »Ihanskega brancina« omenjajo. Nekoč so Slovenci, zaradi revščine, cenili vsaj podust, ki so ji ljubkovalno rekli pečenka. Vedno je pri nas bila cenjena ščuka, sulec pa je bil rezerviran le za plemstvo, ki je z leti spreminjalo barvo. Ribe so jedli vsaj ob petkih, ko je bil post. Kljub temu, da zadnja leta beležimo dvig porabe ribjega mesa, Slovenci še ne znamo jesti rib in se ne zavedamo dovolj prednosti ribjega mesa kot zdravega živila, ki se ga da hitro, enostavno in zelo okusno pripraviti.


To bi radi spremenili. Prehranjevalne navade ne sledijo razvoju družbe in spremenjenemu načinu življenja. Slovenci nismo več narod delavcev in kmetov. Pa tudi njihovo delo ne moremo primerjati s tistim, ki so ga opravljali naši dedje. Za današnji življenjski slog potrebujemo zdravo, lahko prehrano in živila, ki  vsebuje dovolj hranilnih snovi in mineralov, živila, ki se jih da enostavno in hitro pripraviti in shranjevati.


Na spletni strani boste našli recepte za pripravo številnih ribjih jedi, videli boste kdo od znanih Slovencev zna pripraviti ribe in jih postreči, spoznali boste ribe dostopne na našem trgu in njih pripravo, organizirali in napovedali bomo dogodke povezane z ribami, ribiško kuharska tekmovanja in pokušine. Povedali vam bomo kako se ribe kuhajo, pečejo,cvrejo, dimijo, sušijo, marinirajo, kako iz njih delamo salame in paštete, kje boste lahko kupili ali naročili najboljše ribe. Naučili vas bomo razlikovati svežo od stare ribe, spoznali boste številne vrste rib in njihove značilnosti.  Tudi na morske sadeže ne bomo pozabili.


Vabimo vas k sodelovanju. Da bo slovenski narod ostal klen in čil moramo spremeniti svoje prehranske navade. Pridružite se nam v tem prizadevanju. Zaupajte nam vaše izkušnje, recepte, ideje, sprašujte in odgovarjajte, jejte zdravo in okusno.
Najboljše prispevke bomo tudi nagradili.


radjemribe.si


Stane Omerzu, urednik