RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Sibirski jeseter

Novica:

Informacija Evropske komisije za ribištvo

 Pripravil: MITJA OMERZU FOTO: STANE OMERZU

Sibirski jeseter

Gojenje sibirskega jesetra, ki je na rdeči seznam Mednarodne zveze za ohranjanje narave uvrščen kot ranljiva vrsta, se je začelo v 70. letih prejšnjega stoletja v nekdanji ZSSR. Prav takrat so bili na podlagi programa znanstvenega sodelovanja prvi primerki vneseni v Francijo. Sibirski jeseter je bil izbran, ker je njegov ciklus razmnoževanja eden od najkrajših v družini (od sedem do osem let namesto 15 let) in ker ga je mogoče gojiti samo v sladki vodi v nasprotju z drugimi jesetri, ki se selijo med morjem in rekami. Sibirskega jesetra odtlej gojijo v drugih evropskih državah (v Belgiji, Italiji, Nemčiji …). Ribogojnice se množijo zaradi proizvodnje kaviarja, zelo donosnega prestižnega proizvoda.

 

Latinsko ime – Acipenser baerii 
Proizvodnja (EU-2007) – Meso: 201 t, kaviar: 12 t.
Vrednost (EU-2007) – Meso: 0,9 milijona EUR .
Glavne države proizvajalke EU – Francija (prva evropska proizvajalka kaviarja), Poljska, Nemčija.
Glavni svetovni državi proizvajalki – Rusija, Kitajska.

Razmnoževanje sibirskega jesetra je zapleteno, ker samice ne ovulirajo vsako leto in ne sočasno; v ovulacijski starosti je lahko od 35 % do 65 % samic v populaciji. Toda zaradi nadziranja temperature vode je ikre mogoče pridobivati sorazmerno dolgo obdobje, od decembra do maja. Ikre pridobijo s trebušno masažo vsaki dve uri ali z majhnim vrezom v trebušno steno ribe. Seme samcev zberejo s pipeto, ki se vstavi v njihov spolni organ. Oplojene ikre je treba posebej obdelati, da bi preprečili, da bi se med inkubacijo sprijele: dajo jih v glinasto raztopino ali včasih v mleko. Sprane ikre nato dajo v inkubatorje v vodo s temperaturo od 13 do 14 °C.

Sibirske jesetre lahko gojimo v kanalih, krožnih kadeh, ribnikih ali kletkah. Ker so mesojede ribe, se hranijo z briketi, katerih sestava je podobna sestavi briketov, ki se uporabljajo za postrvi (ribja moka in olje ter rastlinski izvlečki). Jesetre za meso gojimo povprečno 14 mesecev, da dobimo ribo, težko 700 g. Pri izlovu jesetre zajamemo v mreže, največje med njimi pa ulovimo na roke.

 

Izbira samic je najpomembnejša faza v proizvodnji kaviarja. Izkoriščanje za proizvodnjo kaviarja je drago, ker so samice spolno zrele šele pri sedmih letih.

Vsa ta leta jih gojijo v kadeh s tekočo sladko vodo. Včasih so samice usmrtili in jim odstranili ikre, v zadnjih letih pa so ribogojci razvili tehnike carskega reza, s katerimi je mogoče večkrat izločiti ikre, ne da bi bilo treba ribo usmrtiti, zaradi česar se lahko znižajo stroški proizvodnje in izboljša donosnost samic. Na samici je mogoče izvesti do pet carskih rezov.

 

Meso sibirskega jesetra je brez koščic, zaradi česar je zelo privlačno za potrošnika.

Jesetre prodajajo žive, cele, v filejih ali dimljene, vendar pa so še vedno proizvod, s katerim je evropski potrošnik slabo seznanjen. Nedavna prepoved izvoza divjega kaviarja, da bi zaščitili jesetre, ki jim zaradi pregrad, prelova in onesnaženja grozi izumrtje, je spodbudila gojenje sibirskega jesetra v zahodni Evropi.

V Sloveniji ga vzrejajo v Ribogojstvu Goričar v Slivju na Dolenjskem.