RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

8. Otroški bazar v Ljubljani na Gospodarskem razstavišču

Novica:

8. Otroški bazar v Ljubljani na Gospodarskem razstavišču

Na Gospodarskem razstavišču smo tudi letos na 8. Otroškem bazarju predstavili delo Sektorja za lovstvo in ribištvo MKO RS. Na 40 m2 smo od 12. 9. do 15.9 2013, organizirali kuharske in likovne delavnice za otroke in odrasle. Vsem zainteresiranim smo predstavili Operativni program za razvoj ribištva 2007-2013. Vsem obiskovalcem pa smo ponudili možnost, da se brezplačno prepričajo v okusnost ribjih jedi in jedi iz morskih sadežev. Zato smo zbrali ekipo odličnih kuharjev, ki so svoje ribje jedi znali približati otrokom in njihovim staršem. Za obiskovalce 8. Otroškega bazarja so kuhali zmagovalci različnih kulinaričnih tekmovanj, osnovnošolci, srednješolci in študentje, školjkarja iz Prosuba Suzana France in Edi Germšek, ki sta za to priložnost prispevala pol tone klapavic, Lidija in Stane Omerzu, vzgojiteljica Mateja Bogovič, Boštjan Lipnik in Dušan Gaberc, za ribe so v največji meri poskrbeli ribogojci Ribogojnice Žalec, Marka Hrovata.  Zvezda predstavitve je bil Bedanec – Bojan Špenko. Zakrknjenega krivolovca, ki so se ga otroci bali smo prevzgojili v zaščitnika narave in prijatelja otrok, ki jim zna prisluhniti in jim svetovati o zdravi prehrani in omikanem obnašanju v gorah, gozdu in gmajni.

Na stojnici smo nadaljevali z akcijo ozaveščanja slovenskega potrošnika o pomenu rib v zdravi prehrani sodobnega človeka. Mnogi obiskovalci se naše predstavitve dobro spomnijo iz lanskega leta. Nekateri med njimi so priznali da so na Otroški bazar prišli v upanju, da nas ponovno srečajo. Naj spomnim, da smo lani dobili posebno priznanje za izjemen sejemski nastop na Otroškem bazarju. Številni obiskovalci so nam povedali, da jih je akcija »Rad jem ribe« navdušila in da zdaj vsaj enkrat na teden jedo ribe. Za razliko od lanskega leta smo letos srečali zelo malo ljudi, ki bi ribje meso ali školjke zavračali. Mnogi sledijo novostim na spletni strani radjemribe.si.

Za osnovnošolce in otroke iz vrtcev smo organizirali likovne delavnice, kjer so risali ribe in školjke. Velika večina jih ribe uživa redno. Za 10 otrok, ki so oddali najlepše likovne izdelke je podjetje Prosub obljubilo organizacijo izleta z ladjo v školjčišče in kuharsko delavnico za nagrajene otroke in njihove starše. Za vse bosta poskrbela Suzana France in Edo Germšek.

V okviru kuharskih delavnic smo vsi skupaj pripravili 500 kg klapavic na buzaro, 30 kg ribjega namaza iz postrvi, dimljenih krapov in morskih rib, 200 l ribjega paprikaša, 150 litrov fižolove juhe z dimljenim krapom in 80 kg Bedančeve ribje kaše (postrvi). Obiskovalcem smo ponovno dokazali, da krap ne smrdi po mulju in da se ga da pripraviti na številne zelo okusne in zdravju prijazne načine. Organizatorji, razstavljavci in obiskovalci so nam priznali, da smo Otroškemu bazarju dali vonj in okus. Pohvalili so opremo predstavitvenega prostora, predvsem pa srčnost ekipe, ki si  je od jutra do večera prizadevala navdušiti obiskovalce in v tem tudi uspevala. Gostili smo številne pravljične like in maskote od Sneguljčice, Pike Nogavičke, Indijanca Vikija, pevke Patricije Selan… humanitarno organizacijo Sonce v srcu… Medtem, ko smo prejemali pohvale na račun MKO in njenega Sektorja za lovstvo in ribištvo, pa smo poslušali tudi številne kritike na račun Ribiške Zveze Slovenije in njihove neaktivnosti. Kljub dejstvu, da je povprečna starost člana RZS nekje med 60 in 70 leti in da podmladka praktično nimajo, se na Otroškem bazarju, največjemu slovenskemu sejmu za otroka in družino niso pojavili. Za razliko od njih pa je MKO s svojo predstavitvijo, ki jo je vodil Center za promocijo in pospeševanje športnega ribolova in ribiškega turizma Racoon že drugo leto zapored osvaja naslov najboljšega razstavljavca sejma in prejema priznanje za izreden sejemski nastop.

Sejemskemu prostoru smo dali prijeten vonj po okusno pripravljenih ribah in morskih sadežih. S širokim nasmehom na ustih, vidno presenečeni so se vsi, ki so krapa in klapavice na naši stojnici poskusili, odrekli negativnemu prepričanju ali odklonilnemu odnosu do teh živil, ki jih pridelujejo slovenski ribogojci in školjkarji.

Na naši stojnici smo gostili številne ugledne domače in tuje strokovnjake, ribogojce, turistične delavce, kulinarike, pedagoške delavce,  ribiče… Vsi po vrsti so podpirali akcijo Rad jem ribe in predstavitev dejavnosti MKO na sejmu. Mnogi so si zapomnili tudi našo prvo tovrstno predstavitev na Otroškem bazarju septembra lani. Gostili smo številne snemalce, novinarje in fotografe.

Na stojnici nas je delalo 13 vse dni sejma. Delovali smo kot uigran tim brez ene same težave. Poudariti moram izredno sodelovanje z organizatorjem – podjetjem Proevent, vodjo sejma Majo Plohl in celotno njeno ekipo. Za  nastop in sejemsko predstavitev smo prejeli številne čestitke, še zlasti navdušeno so naš nastop pozdravili ljudje, ki se ukvarjajo s prehrano v šolah in vrtcih in pa vsi naključni obiskovalci, ki do sedaj takšnih predstavitev niso bili vajeni. Mnogi so nas pogrešali na našem največjem kmetijskem sejmu AGRA v Gornji Radgoni konec avgusta.

Vedno več nas je, ki radi jemo ribe in morske sadeže.!