RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Raki

Novica:

Raki

Če so raki namenjeni za glavno jed, ponuja miza največkrat popolnoma drugačno podobo kot navadno. Prevladuje rdeča barva: namizni prt je rdeč, prtički so rdeči, včasih ponudijo gostom dodatno še nekakšne rdeče slinčke, s katerimi si lahko zavarujejo oblačila. Sok, ki ga izločijo kuhani raki, je namreč živo rdeče barve in vse vpijejo v blago. Rake strežejo praviloma cele. Pri jedi uporabljamo nož za rake, vilice in prste. Nož za rake potrebujemo za odpiranje oklepa. Na mizi morajo biti tudi skodelice  z vodo, odišavljeno z limono, zelo dobrodošli pa so tudi dodatni prtički. Raka vzamemo iz sklede z zajemalko ali z roko in ga položimo na svoj krožnik. Z levico ga primemo za prsni oklep, z desnico pa za rep in z zasukom ločimo rep od trupa. Oklep na spodnji strani prerežemo z nožem za rake in tako pridemo do mesa (če ni zdrsnilo iz lupine že, ko smo odtrgali zadetek). Odstranimo drobovje. Meso nato pojemo z nožem in vilicami. Nož za rake ima na topem rezilu luknjico, skozi katero potisnemo noge in konice klešč ter jih stremo. Nato meso in sok preprosto izsesamo.