RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Predjedi so lahko tudi ribje

Novica:

Predjedi so lahko tudi ribje

Hladna predjed je prva jed na meniju s petimi hodi in sledi ji juhi. Kadar pa je predjed topla, postrežejo najprej z juho in šele nato s predjedjo.  Za uživanje predjedi pri mizi uporabljamo ustrezen pribor za predjed (manjše vilice in nož), predjedi, ki jih ponujajo v obliki hladnega bifeja, pa pojemo lahko stoje in tudi samo z vilicami.

Amuse – gueule je francoska miniaturna predjed , ki naj bi zbujala tek: majhen košček prepečenca ali hrustljav kruhek, košček paštete, včasih tudi malo juhe. Zanjo na mizi ni pogrnjen pribor, ampak ga ponudijo posebej.

Obloženi kruhek ali kanape sestavlja majhna kvadratna ali okrogla rezina belega kruha, obložena s salamo, sirom, pašteto ali z ribo – pravzaprav s čimer koli, kar je primerno za oblogo. Okrasimo jo s kumaricami, z olivami, s solatnimi listi in podobnim. Z njimi postrežejo največkrat ob sprejemih ali podobnih priložnostih, kjer gostje običajno stojijo. Jemo jih z roko. Ne pozabimo pri tem na prtiček, saj so nekateri obloženi tako bogato, da lahko kaj zdrsne z njih. Predvsem pa si s prtičkom očistimo prste in usta. In še nasvet: obložene kruhke prijemamo samo z levo roko, tako ostane desna čista in jo lahko ponudimo v pozdrav.

Paštete so priljubljena predjed, ki jo postrežejo hladno in narezano na koščke oziroma na rezine. Pašteta ne sme biti preveč čvrsta, tako da jo lahko razkosamo z vilicami. Nikoli je ne režemo z nožem.