RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Dimimo ribe

Novica: Na olju steklasto popražimo čebulo, dodamo krompir in premešamo. Dodamo še suho začimbno

Mitja Omerzu


DIMLJENE RIBE LAHKO JEMO Z ŽLICO 3


Paprikaš iz dimljenega krapa s krompirjem

Sestavine: 1kg skuhanega in od kosti in kože očiščenega ter razdrobljenega dimljenega krapa, 30 dag krompirja narezanega na kockice, 1 na drobno sesekljana čebula, 1 žlica Vegete, 1 žlica sladke mlete rdeče paprike, 1 dl olja, poper v prahu.

Na olju steklasto popražimo čebulo, dodamo krompir in premešamo. Dodamo še suho začimbno mešanico in ribo in zalijemo z vodo samo toliko, da ribo prekrijemo. Ko voda zavre, dodamo še rdečo mleto papriko in kuhamo, dokler se krompir ne skuha. Ko se krompir zmehča, popopramo in postrežemo.


Ragu iz dimljenih rib

Za 4 porcije potrebujemo: 375 g dimljenih rib, 2 čebuli,  2 korena, 1 por, 1 žlico margarine, 10 g moke, 1 manjšo pločevinko olupljenih paradižnikov, 1/8 l krepke kurje juhe (iz kocke), worchestrsko omako in limonin sok.

Čebulo in korenje zrežemo na majhne kocke, por prerežemo po dolgem, skrbno operemo in zrežemo na tanke rezance. Na margarini 5 minut dušimo zelenjavo. Potresemo z moko, pomešamo, dodamo paradižnike in juho ter počasi kuhamo še 5 minut. Medtem zrežemo ribe na primerne kose, pri tem odstranimo kožo in kosti. Ribje kose damo v omako in začinimo ragu z worchestrsko omako in limoninim sokom. Zraven ponudimo zeleno solato, krompirjev pire ali kruh.

Čista juha iz prekajenih postrvi s cmočki

Na maslu prepražimo šalotko, korenček, paradižnik, šampinjone, česen ter prekajeno postrv; lahko tudi samo kosti, glave in kožo. Zalijemo z vermutom in belim vinom ter dodamo hladen ribji fond. V juho vmešamo še rahlo stepen beljak. Dodamo poprova zrna, sol, strte brinove jagode, lovorov list in peteršilj.

Kruhovi cmočki: 200 g starega belega kruha, maslo, 1 manjša čebula, česen, 100 g prekajenega postrvinega fileja, peteršilj, sol, poper, 1 dl mleka in 2 jajci.

Kruh narežemo na majhne koščke in mu dodamo na maslu prepraženo čebulo, na majhne koščke narezan file prekajene postrvi, sesekljan česen in peteršilj. Zmešamo, posolimo, popopramo in prelijemo z dobrim decilitrom hladnega mleka. Dodamo še dve jajci in dobro premešamo.
Oblikujemo za oreh velike cmočke, ki jih skuhamo v osoljeni vodi.

Koprivni cmočki: 50 g masla, 50 g vode, 75 g moke, jajce, šopek kopriv, sol in muškatni orešček.

Iz masla, vode, moke in jajca pripravimo valjano testo. Dodamo mlete koprive, sol in muškatni orešček. Oblikujemo kroglice in jih skuhamo v vreli slani vodi.

Vedno znova boste presenečeni, kako okusna je topla dimljena riba.