RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Kostelski čušpajs

Novica:

Kostelski čušpajs

8. tekmovanje v pripravi Kostelskega čušpajsa je za nami. Turistično športno društvo to prijetno tekmovanje vsako leto avgusta pripravi na dvorišču turistične kmetije Padovac v Selu pri Kostelu. Kuharji in kuharice po spominu kuhajo čušpajs, kot so ga nekoč kuhali v teh krajih. Gre za enolončnico, ki so jo pripravljali v teh revnih krajih, gospodinje pa so v odvisnosti od sezone in pa kaj so imele na razpolago dale v kotel. Sezonski zelenjavi je okus izboljšal kos mesa. Najpogosteje je to bil piščanec ali kos svinjine. Tudi zajček ali ovčetina sta padla v kotel. Govedina le ob največjih praznikih. V čušpajsu vedno najdemo grah, stročji fižol, korenje, pogosto tudi zelje ali koruzna zrna, odvisno pač od tega, kar je tisti čas raslo okoli hiše. Glede na naravno okolje, gozdove in pa Kolpo, ki teče nedaleč vstran sva z možem predvidevala, da bi v čušpajs, enolončnico revnih, sodila tudi divjačina, zlasti pa ribe. Kljub temu, da revežem lov in ribolov nikoli ni bil dovoljen, se Slovenci nikoli nismo znali odreči krivolovu in kontrabantu. V teh odročnih krajih pa je učinkovit nadzor praktično nemogoč še danes.

Stane je lani prvi poskusil s kuhanjem ribjega čušpajsa in zmagal na tekmovanju. Za mnoge je to bilo veliko presenečenje, saj o ribi v čušpajsu niso razmišljali. Komisiji sta bila všeč tako okus kot ideja. Letos sva ponovno tekmovala z ribjim čušpajsom. Tokrat sem se odločila, da uporabim dimljene ribe. Ponovno sva mnoge presenetila. Zlasti tiste, ki so trdili, da Kostelci ne marajo rib. Kotliček je bil v treh minutah prazen, s svojim čušpajsom iz dimljenih rib pa sva osvojila drugo mesto. Bolj kot nagrade sva bila vesela, da sva tako v strokovni komisiji kot med gostujočimi jedci utrdila prepričanje, da je Kostelski čušpajs lahko nadvse okusen tudi z ribo.

Tako smo za zmago čestitali simpatični ekipi iz Rajšel, drugo mesto sva osvojila Lidija in Stane iz Racoon-a, tretje mesto pa si je s svojim čušpajsom »prikuhalo« Turistično društvo iz Kočevja. Pravzaprav smo ta dan zmagali vsi, ki smo se zbrali na 8. Tekmovanju v pripravi Kostelskega čušpajsa. Odlično smo se zabavali ob zvokih Kostelskih tamburašev. Dr. Stanku Nikoliću čestitamo za odlično organizacijo tekmovanja in mu želimo še mnogo uspeha pri vodenju Turistično športnega društva Kostel. Zagotovo se vidimo spet naslednje leto.