RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Razkosavanje cele ribe

Novica:

Razkosavanje cele ribe

V boljših restavracijah se nam običajno ni treba mučiti z razkosavanjem cele ribe, saj to praviloma opravi natakar ob servirnem vozičku tik za našim hrbtom. Kadar pa nam z ribo postrežejo v domačem okolju, kjer ni strežnega osebja, se moramo tega dela lotiti sami. Riba – pečena ali kuhana – leži torej z glavo, kožo in plavutmi vred pred nami na pladnju. Kako začnemo in kje?

Ribo lahko razdelimo tako, da bo v vsakem grižljaju vse polno kosti. To je dokaz, da je nismo razkosali pravilno. Izvedenci predlagajo naslednji način.

Ribo z ustreznim nožem najprej po dolgem zarežemo po hrbtni, tj. zgornji strani, nato kožo privzdignemo in jo posnamemo. Odstranimo še repno plavut.

Z nožem zarežemo vzdolž hrbtne kosti in ločimo meso od nje.

Ribo predvidno obrnemo in ločimo od kosti še file na drugi strani.

Pri pečenih ribah lahko odluščeno hrustljavo kožo pojemo, saj je običajno zelo okusna. Kdor kože ne mara, naj jo odloži na krožnik za ribje kosti.

Z nožem za ribe kožo predvidno posnamemo od glave do repne plavuti.

Če kljub vsej previdnosti v ustih začutimo kost, jo z jezikom odrinemo na ustnice, od tam pa odložim na  vilice in zatem na krožnik za kosti.

Izjema so dimljene ribe (losos, jegulja, prekajeni  jeseter…). Pri teh uporabljamo vedno navaden pribor, saj jih ne razkosavamo, temveč režemo.