RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Kako jemo ostrige?

Novica:

Kako jemo ostrige?

Ostrige postrežejo običajno že odprte, včasih pa se  vendarle zgodi, da se moramo za mizo spoprijeti z zaprtimi primerki. Če ne vemo, kako jih odpreti, nam bo ob kot kamen trdi lupini spodletelo. Sicer pa vse skupaj sploh ni tako težko.

Ostrigo vzamemo v roko in jo položimo na večkrat preganjen prtiček tako, da je izbočena stran obrnjena navzdol.

S posebnim nožem za ostrige, ki nam ga  ponudijo skupaj z ustreznimi vilicami, lupino razklenemo. Namesto noža za ostrige  lahko uporabimo tudi posebne klešče za ostrige. Med odpiranjem držimo lupino vedno vodoravno, saj je v njej morska voda.

V spodnjem delu lupine je na tako imenovani ostrigini točki (mišica zapiralka) pritrjeno meso. Lupino primemo v levo roko, z rezilno stranjo vilic za ostrige meso odluščimo od školjčne lupine in ga v njej pustimo, da plava v morski vodi.

Z vilicami za ostrige v lupini odstranimo še tako imenovano brado in drobovje, ostrigo po želji in okusu začinimo z limoninim sokom in meso skupaj z morsko vodo posrkamo iz lupine. Pri tem se ne sklanjamo, ampak lupino približamo ustom. Slana morska voda je že sama po sebi dovolj začinjena, zato sol in poper običajno nista potrebna – okus zaokrožimo le z nekaj kapljami limoninega soka. Če nam je srkanje neprijetno, meso nabodemo na vilice za ostrige in ga pojemo. Kadar nam postrežejo z odprtimi ostrigami, pazimo, da morska voda med jemanjem ostrige s pladnja ne pljuskne iz lupine. Preden meso posrkamo, se prepričamo, ali je res odluščeno od lupine. Z vilicami za ostrige sežemo podenj: če prosto plava v morski vodi, ga lahko posrkamo, sicer pa ga moramo z rezilno stranjo vilic za ostrige najprej odluščiti.