RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Jastog in rarog

Novica:

Jastog in rarog

Jastog  je najbolj cenjen in najbolj priljubljen morski rak. Sorodnika evropskega jastoga sta večji, ob ameriški vzhodni obali živeči ameriški jastog, ki doseže težo tudi do 17 kilogramov, in manjši, do 22 cm dolg norveški rdečkasti škamp, katerega meso je po mnenju nekaterih poznavalcev še okusnejše. Jastoga praviloma po dolgem razpolovijo že v kuhinji, saj to opravilo zahteva veliko vaje in moči, pa tudi neprijetnim madežem na obleki se je težko izginiti. Najpomembnejše orodje so posebne, zelo dolge in ozke dvorogljate vilice. Z njimi meso odluščimo in ga potegnemo iz jastogovega repa. Če jastogovih škarij ne strejo že v kuhinji, tako da jih pri mizi brez težav odpremo, potrebujemo tudi posebne klešče.

Kako izluščimo jastogovo meso?

Jastogovo meso korak za korakom izluščimo iz oklepa in škarij. Najprej odlomimo škarje, nato jih s kleščami za jastoga postopoma, kos za kosom, stremo. Vse to delamo z občutkom, saj dragocenega okusnega mesa v škarjah ne smemo niti zmečkati niti zdrobiti. Izluščeno meso jemo z vilicami za jastoga ali s prsti. Noge prelomimo v sklepih. Nato primemo vilice (oba roglja naj bosta obrnjena navzgor) v desno roko in z njimi odluščimo in izvlečemo meso iz lupine, ki jo trdno držimo z levico. Če so noge pretanke, meso in sok preprosto izsesamo.

Jastogu bomo kos samo s posebej za to oblikovanimi vilicami in kleščami.

Največ mesa je, kot pri vseh podobnih živalih, v repu. Člen za členom stremo in meso izluščimo ter ga pojemo. Če nimamo odpora do drobovja, tudi tega pojemo z žlico.

Kako jemo raroga?

Raroga jemo na podoben način kot jastoga. A ker rarog nima klešč, v škarjah pa ni mesa, moramo izluščiti samo rep, za kar je potrebno veliko manj truda kot pri jastogu.