RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Izobraževanje o klapavicah

Novica:

SUZANA FRANCE       Gastro project d.o.o.            FOTO: STANE OMERZU                                                                           

Izobraževanje o klapavicah

S projektom izobraževanja o klapavicah želimo dvigniti zavest slovenskega potrošnika in mu prikazati način gojenja ter pripravo jedi. Odločilen dejavnik za izobraževanje je nepoznavanje slovenskih klapavic. Mnogi sploh ne vedo, da klapavice gojimo tudi v Sloveniji.

Že samo ime klapavica je slovenskem potrošniku neznano. Njpogosteje je imenovana kot dagnja (Hrvaška) oziroma pedoč, pidoč (Istra). Skozi samo izobraževanje želimo izvedeti čim več o težavah, s katerimi se srečujejo potrošniki klapavic. To so zelo dragocene informacije za gojilce tega odličnega živila.

Poudarjamo pravilno ravnanje z dobrim in kakovosnim živilom s pozitivnim učinkom na človeka kot odgovornega potrošnika. Klapavica je pomemben in poceni vir beljakovin, ogljikovih hidratov in nenasičenih maščob, selena, vitamina B12, cinka, joda, natrija in folatov.

Poudariti želimo prednosti gojenja školjk pred nezakonskim in za okolje uničujočim delovanjem »nabiranja« zaščitenih vrst školjk, predvsem datljev, po katerih je na črnem trgu žal še dandanes največje povpraševanje. Z vidika potrošnika je klapavica odlična školjka, sanitarno pregledana in cenovno neprimerljivo ugodnejša.

Z vidika narave pa dajmo naravi, kar nam je narava dala ter se odgovorno obnašajmo do nje. Ravnajmo spoštljivo in odgovorno, kajti za nami prihajajo naši nasledniki. Dovolimo jim še nekaj preostalega naravnega bogastva.