RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

11. TEKMOVANJE V PRIPRAVI POSTRVI SNOVIK 2013

Novica:

JAN IN MITJA OMERZU 

11. TEKMOVANJE V PRIPRAVI POSTRVI SNOVIK 2013

 

Že dolgo pred akcijo Rad jem ribe sta Ivan Hribar, takrat vnet ribogojec, snovalec Term Snovik  in Stane Omerzu, strasten ribič in urednik revije Vode in mi ter direktor Centra za promocijo in pospeševanje športnega ribolova in ribiškega turizma – Racoon, razmišljala kako bi ribje jedi približala Slovencem. Takrat se je porodila ideja o tekmovanju v pripravi postrvi za profesionalne in ljubiteljske kuharje. Namen je bil opozoriti Slovence na pomen rib v naši prehrani. Ker Slovenci vzredimo največ postrvi, sta se odločila za tekmovanje v pripravi postrvi. Tako so Terme Snovik postale zbirališče ljubiteljev in poznavalcev ribje kuhinje. V restavraciji Potočka lahko vsak dan izbirate med vsaj desetimi jedmi iz postrvi. Poznate še kakšen kraj s podobno ponudbo? V tem času sta Stane in Lidija Omerzu med tekmovalci zbrala čez štiristo receptov za pripravo postrvi. Kuharji v Snoviku že 11 let dokazujejo, da so ribe zdrave, predvsem pa so lahko nadvse okusne. Vsa leta kuharji na tekmovanju, ki ga organizirajo Terme Snovik in Racoon d.o.o., pripravljajo dva krožnika. Enega za komisijo, drugega pa za licitacijo. Izkupiček z licitacije gre vedno v dobrodelne namene.  Seveda se zavedajo, da šele ribe in vino naredijo življenje fino, zato vedno gostijo nekaj vinarjev na svoji prireditvi. Letos sta to bila Štajerca in sicer Ptujska klet in Vinarstvo Rožman iz Počehove. Med tekmovalci pa najdemo Ljubljančane, Štajerce, Gorenjce, Korošce, Dolenjce, letos pa še zlasti veliko Primorcev. Tudi tuje kuharje so že gostili.

Letos sva kot tekmovalca iskala sestavine za svoj krožnik v sami Tuhinjski dolini. Mimo Term teče potok Snovišek. S terase ob bazenu lahko opazujete postrvi v tolmunu. Ob potočnih postrveh boste v potoku našli tudi potočnega raka, kar pomeni, da je potok popolnoma neonesnažen. Potočni raki namreč zahtevajo zelo čisto vodo.

V svoji jedi iz postrvi sva vključila potočne rake z namenom, da bi opozorila slovensko javnost, da potočni raki živijo v naših vodah. Pred 140 leti jih je pomorila račja kuga, pred tem pa smo bili Slovenci pomemben izvoznik potočnih rakov. Že leta 1937 smo imeli knjigo o potočnih rakih v slovenskem jeziku. Potočni raki so v Sloveniji danes zaščiteni in jih v naravi ne smemo nabirati, kupimo pa jih lahko v vsaki bolje založeni ribarnici. Gre za rake iz farmske vzreje, praviloma iz uvoza. Glede na to, da imamo Slovenci 4x boljše vode od evropskega povprečja in glede na to, da je cena potočnih rakov na trgu 25€ za kilogram, ne razumem zakaj jih v Sloveniji ne vzrejamo v večjem številu? Kje so naše strokovne institucije in kje slovenski podjetniški duh? Recepti za pripravo potočnih rakov se pojavljajo v vseh najstarejših slovenskih kuharicah, omenja pa jih že J. V. Valvasor v svoji Slavi vojvodine Kranjske. Zato sva se tekmovanja udeležila s sporočilom o potočnih rakih. Zavedava se svojih let in svoji jedi bova še dodelala, zavedava pa se tudi lepote in bogastva naše dežele in včasih smo prav nerodni pri predstavitvi le teh.

Pa poglejmo rezultate tekmovanja:

 

LJUBITELJSKI KUHARJI

1.MESTO: Miroslav Vulović; Pražena postrv z mešano zelenjavo in gobami

2. MESTO: Tatjana Frohlich in Dušan Gaberc; Savsko kuhane postrvi

3. MESTO: Jan Omerzu; Tuhinjska postrv s potočnimi raki

 

PROFESIONALNI KUHARJI

1. MESTO: Iztok Gumzej - Terme Snovik; Ocvrt postrvji file s svinjsko kožico

2. MESTO: Tatjana Butul – Domačija Butul; »Midva« kulinarično razvajanje za dva

3. MESTO: Edi Germšek, Prosub Izola; Juha iz postrvi in klapavic

Zmagovalec publike: Mitja Omerzu; Ribja solata Tuhinjska dolina

 

Pohvalila bi rada še Žanovo postrv mladega kuharskega upa Žana Drolca, postrvi po kmečko, ki jih je pripravljala ekipa ribiskekarte.si Boštjana Lipnika, ki so se izkazali tudi kot najbolj prijazna ekipa na prizorišču tekmovanja, pa odlično postrv po mediteransko Ernesta Mrvarja iz gostilne Furman na Lukovici in pa zeleno solato s postrvjo na hladno topli način Suzane France iz podjetja Gastro pro d.o.o. Obiskali so nas tudi eminentni strokovnjaki iz sveta ribogojstva in prvi med njimi dr. Boris Skalin. Navdušen nad prireditvijo nas je povabil v Žalec, kjer imajo tudi odlično ribjo restavracijo. Pa to ni bilo edino povabilo, ki smo ga dobili ta dan v Snoviku.

Ocenjevalno komisijo so sestavljali: Tomaž Vozelj, Anka Peljhan, Srečo Urankar, Damijan Krašovec in Stane Omerzu, ki jo je tudi vodil.

V Snoviku bomo pripravljali postrvi spet prvo soboto julija prihodnje leto, do takrat pa bomo uživali v vodi Term Snovik in restavraciji Potočka. Vsi recepti bodo objavljeni na spletni strani radjemribe.si.