RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Jejte ribe z veliko žlico

Novica:

 

Jejte ribe z veliko žlico

 

Pri nas doma so ribe prisotne prav vsak dan. Če jih že ne lovimo ali pripravljamo, se pa pogovarjamo o njih. Raziskujemo, iščemo po internetu, brskamo po knjižnicah, ribarnicah, ropotamo z lonci, muharimo, beličarimo in vijačimo, fotografiramo in pišemo. Naša družinska in prijateljska srečanja potekajo ob kotličku. Dobro se razumemo in radi se imamo. Ljubezen pa menda gre skozi želodec. Od malih nog sta mi starša privzgojila ljubezen do dobre hrane. Rad sem jedel in sošolci so me večkrat opozorili na mojih nekaj odvečnih kilogramov. Ko me je na to opomnila sošolka sem se zamislil. Odločil sem se nadzorovati svoj jedilnik. Proučil sem hranilne vrednosti svojih obrokov. Pred poldrugim letom sem začel jesti ribe ob vsaki možni priložnosti. Če je le bilo možno so to bile kuhane ribe. Začel sem zbirati recepte in danes si znam marsikaj sam pripraviti. Ne izogibam se telesnim aktivnostim in jem ribe kadar le lahko. To je vse! V manj kot letu na meni ni več sledu odvečnih kilogramov. Tako enostavno je to! Enostavno kot je enostavna ribja kuhinja. Za vas sem pripravil le nekaj enostavnih in okusnih ribjih juh, obar ali čorbic, ki se jih lahko najeste do mile volje brez strahu, da se boste zredili.

 

Recepti so zelo enostavni, da pa se jih še poenostaviti. Vedno nam olajša pripravo jedi že pripravljena osnova, ki jo vzamemo iz zamrzovalnika. Tudi priprava jušnih osnov je sila enostavna, jedi pa močno izboljšamo z njimi.

 

RIBJA OSNOVA

 

Potrebuješ: 1 kg ribjih kosti in glav, 1 čebulo, 1 peteršiljevo korenino, 1 košček zelene, 1 stebelce pora, timijan, 1 lovorov list, 8 zrn popra, 1,5 l mrzle vode.

 

Na sestavine prilij vodo in naj počasi vre 30 minut. Precejeno in ohlajeno osnovo hrani v zamrzovalniku.

 

ZELENJAVNA OSNOVA

 

Potrebuješ: 1 peteršiljevo, 1 korenček, 1 šopek zelenega peteršilja, 1 list zelene, ½ gomolja zelene, 1 čebulo 2 stroka česna, ½  kocena ohrovta, nekaj ohrovtovih listov, nekaj zrn popra, malo muškatnega cveta, 4 paradižnike ali 2 žlici paradižnikove mezge, stročje zelenega graha, 3 lovorove liste, 1 vejico timijana in rožmarina, 2 l vode, sol.

 

Očiščeno zelenjavo (razen peteršilja in zelene) razreži in kuhaj z drugimi sestavinami dobro uro, proti koncu dodaj še peteršilj in zeleno. Osnovo precedi in jo uporabi za kakšno juho ali pa jo ohladi in zamrzni.

Jan Omerzu