RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Zgodilo se je drugo polfinalno srečanje ali tekmovanje v obujanju slovenske kulinarične dediščine.

Novica:

16.4.2013, se je v gostilni s tradicijo slovenske hrane, sinonima druženja večjih ljubljanskih družb ali praznovanja pomembnih jubilejev, Gostilni Pečarič na Vrhovcih, zgodilo drugo polfinalno srečanje ali tekmovanje v obujanju slovenske kulinarične dediščine.

 

12 skupin gorenjske in dolenjske regije, ki sta obe pokazali izjemen talent kulinaričnega ustvarjanja, vneme ali želje po nadgradnji znanja, črpanja informacij o zgodovini, običajih, ki so spremljali vzroke priprave posameznih jedi, katerih paleto smo videli – in okušali včeraj.

 

Bilo je izvrstno vzdušje, dišalo je daleč naokoli po tenstanem krompirju, grenadrimaršu ali budlu, žlikrofih, puhli ali krompirjevih štrukljih z drobnjakom. Občudovali smo izdelke s sladkovodnimi ribami, kot so bili zlatovčica v slanini ali krap v omaki, file postrvi v plaščku, z orehi ali izjemno mešanico začimb, ribji paprikaš in mnogo drugih dobrot in kanapejev. Otroci so z veliko pomočjo svojih mentorjev, nadgradili znanje tudi iz aspekta »dizajniranja« krožnika ali jedi. Videli smo izjemne kulinarične skulpture, odličnega okusa in zavite v zgodbo zgodovine.

 

Strokovna žirija je imela veliko in pomembno nalogo: izmed najboljših – izbrancev regijskih tekmovanj, izluščiti še boljše. Štele so malenkosti, ki jih navadni smrtniki ne bi opazili.

 

  • Janez Bratovž, mentor in veliki Chef, ki sicer ustvarja v Restavraciji JB
  • Stane Omerzu, mentor in izjemen poznavalec rib in priprave ter obdelave njih
  • Miha Femec, strokovnjak na področju cateringa, in kulinarični estet, ki deluje v Gostinstvu Femec
  • Jure Pečarič, lastnik gostilne Pečarič in gostitelj
  • Anka Peljhan, organizator projekta

 

Opaženi so bili bodoči kuharski mojstri, izjemen talent rokovanja z ribo, prefinjena uporaba začimb, znanje o vsebnosti različnih vrst moke ali ostalih mlevnih izdelkov, vrhunski postopki priprave hrane s prijemi, na katere bi bili ponosni kuharji prestižnih restavracij!

 

V upanju, da bodo svojo izjemno ambiciozno zastavljeno pot nadaljevali vsi, smo s težavo morali razglasiti rezultate:

 

V finalu bomo videli skupine:

  • Jagodke, OŠ Drska Novo mesto, ki so pripravile: krapa v omaki in tovorno potico
  • Škocjanske krape, OŠ Frana Metelka Škocjan, ki so pripravili: krapov paprikaš in škocjanske žgance
  • Knapec, OŠ Krmelj, ki so pripravili: file postrvi na krompirjevo – špinačni posteljici in zaroštan močnik
  • Šefla, OŠ Toneta Čufarja Jesenice, ki so pripravili: gorenjski tris (grenadirmarš, plazke in kolerabčnik) in postrv Valentina Vodnika
  • Škrte čebelice, OŠ A.T. Linharta Radovljica, ki so pripravile: zlatovčico v slanini in ajdove krape

 

Čestitamo prav vsem sodelujočim in njihovim mentorjem za opravljeno veliko delo!

 

 

V petek, 19.4.2013 sledi še tretje polfinalno srečanje na Radgonskem sejmu Natura, ki bo tudi sicer posvečen ribjemu živežu naše dežele in kjer se bo lahko tekmovalo v pripravi ribje čorbe tudi sicer!

Priča bomo 14 tekmovalnim skupinam Zasavja, savinjske doline, Podravja in Pomurja. Obeta se nam izjemno kulinarično doživetje, vredno ogleda in degustacij!

 

Vse ostalo na www.kuhnapato.si

 

Lep pozdrav!

Anka Peljhan

041 307 100