RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Tam, kjer med avtohtone značilnosti sodi prijaznost .. in štorkljina gnezda, ki zaradi bele pomladi še vedno samevajo, med Prleki v Termah Banovci, smo včeraj, 2. aprila bili deležni kulinaričnih mojstrovin osnovnošolcev Pomurja.

Novica:

Tam, kjer med avtohtone značilnosti sodi prijaznost .. in štorkljina gnezda, ki zaradi bele pomladi še vedno samevajo, med Prleki v Termah Banovci, smo včeraj, 2. aprila bili deležni kulinaričnih mojstrovin osnovnošolcev Pomurja.

Odvijalo se je deveto regijsko tekmovanje v lokalni avtohtoni kulinariki ali obujanju slovenske kulinarične dediščine. Namesto štorklje smo srečali zajčka, ki se mu očitno prav zaradi odlične termalne klime ni mudilo nazaj v gozd.

V regiji, ki je tudi v preteklosti slovela po ribjih jedeh – iz seveda sladkovodnih rib Mure, Ščavnice, Drave in okoliških jezer ali potokov, idej in slastnih receptov pra – prednikov naših tekmovalcev, ni manjkalo. 11 tekmovalnih skupin, oboroženih z obvladovanjem kuharskih veščin, znanjem o postopkih priprave in zgodbami, kako in zakaj so se jedi pripravljale nekoč, kako so lovili soma, kako je to skuhala moja babica, in zakaj se riba pomoči v koruzni zdrob, ali pa se jo speče v zaseki in pokaplja z bučnim oljem, kakšno je pravo razmerje ajdove in pšenične moke, da krapec ni trd, in zakaj se tej dobroti reče kvasenica, kaj je to postržača in ajdov narastek malce po sodobno. Morda bi veljalo pomisliti, da na okusnost vodnega živeža vpliva velika količina termalne vode, ki se nahaja tam spodajJ.

 

Okusno, zdravo in vzeto doma. Otroci so v en glas zatrdili, da se zavedajo pomembnosti koriščenja lastnih lokalnih virov in da bodo ta trend nadaljevali.

 

Žirija, ki so jo sestavljali:

  • Suzana Bunderl, vodja kuhinje Term Banovci
  • Petra Mertik, vodja animacije Term Banovci
  • Mitja Trafela, predstavnik Gorenja in ribič
  • Anka Peljhan, organizator

 

Je izbrala 4 ekipe, ki so se uvrstile v polfinale:

  • Skupina Čarni ribiči, OŠ Kuzma z smučem v koruzni moki in ribjo juho ter narastkom iz ajdove kaše z omako iz slanine in jurčkov
  • Skupina Sirčeke, OŠ Križevci z marinirano postrvjo z oljevim krompirjem in ajdovim krapcem
  • Skupina Srjanske tikve, OŠ Središče ob Dravi z smučem po središko in krompirjevo solato
  • Skupina Jurjevski šefi, OŠ Sveti Jurij pri Rogašovcih s ščukinimi zvitki in zeljnimi trganci

 

Vse čestitke mentorjem za pripravo in usmerjanje svojih varovancev!

 

Na sporedu je še zadnje regijsko tekmovanje, ki se bo dogajalo jutri, 4.4.2013 v Zasavju. V Trbovljah, v domači Gostilni Martin, kjer je doma odlična kuhinja in veljajo stroga kuharska pravila, se bo pomerilo 10 skupin Zagorja, Trbovelj in Hrastnika. Kuhali bomo od 10.00 do 12.00 ure.

 

Vabljeni!

Več na www.kuhnapato.si

 

Lep pozdrav!

Anka Peljhan

041 307 100