RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Z raki nadevan piščanec v hrenovi omaki

Novica:

 

Z raki nadevan piščanec v hrenovi omaki

 

Raki – poznali so potočne, rečne in jezerske – so bili v meščanski kuhinji zelo cenjeni. Za najboljše so veljali tisti iz Krke in njeni pritokov, za dobre pa tudi iz ljubljanske okolice. V mesto so jih nosili lovci na živilski trg ali k naročnikom. Sezona za pripravo rakov v meščanski kuhinji so bili meseci brez črke ¨r¨ v imenu. Mestne gospodinje so jih pripravljale kot prefinjene jedi za postne dni in slavnostne pojedine.

Recepta za jed z vodnim življem in močnato jed smo poiskali v dveh meščanskih kuharicah, to je v Vodnikovih Kuharskih bukvah in v Slovenski kuharici Magdalene Pleiweis.

 

40 dag potočnih rakov

Mleko za namočit kruh

3 rezine belega kruha

2 jajci

File piščanca razrezanega na tanke rezine

maslo

sveže nariban hren

sol,  poper

moka

smetana

 

Rake najprej skuhamo in nato izluščimo meso iz repov. Oklepe in klešče zdrobimo v možnarju, damo v kozico skupaj z maslom, ki ga med mešanjem raztopimo. Maslo precedimo in tako dobimo rakovo maslo. Na kocke narezan kruh prelijemo z mlekom, da se prepoji. Dodamo sol, poper, jajce in nasekljano meso rakovih repov. Dobro premešamo in s tem nadevamo piščanca. Nadevanega piščanca damo v pekač in pečemo v pečici. Med pečenjem ga polivamo z rakovim maslom. Omako pripravimo tako, da razpustimo rakovo maslo, dodamo nastrgan hren, pomokamo in solimo. Zalijemo s smetano in pokuhamo.

OŠ Vižmarje – Brod

Mentor: Helena Videnič Sterle

Skupina: Super punce: Anja Mihevc, Maruša Štrukelj Smolnikar, Gloria Jarc, Ana Šumec