RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Izjemno zastopana Osrednjeslovenska regija na tekmovanju v obujanju kulinarične dediščine naše dežele!

Novica:

Izjemno zastopana Osrednjeslovenska regija na tekmovanju v obujanju kulinarične dediščine naše dežele!

Včeraj, 28.3.2013 se je v ljubljanskem Studiu Gorenje, ambientu, ki kliče po odličnem kuhanju, odvilo 8. regijsko tekmovanje v lokalni kulinariki, ali že druga etapa v Osrednji Sloveniji. Zaradi izjemnega zanimanja, oz. interesa po raziskovanju kulinarične dediščine naših prednikov, se je v omenjeni regiji prijavilo kar 22 skupin tekmovalcev osnovnih šol. V dveh skupinah po 6 ekip smo videli otroke od 3. do 9. razreda osnovne šole. Vsi nasmejani,  z malce treme, so vihteli nože in kuhalnice, pripovedovali od kod jim recepti, zakaj ali kdaj so se jedi nekdaj največkrat uživale in pogumno ribam pulili kosti!

Od Moravč do Rakeka z Ljubljano vred, regija, za katero bi si mislili, da je le stičišče vseh lokalnih kulinaričnih posebnosti. Pa ni tako, in tudi včeraj smo doživeli kulinarično predstavo brez primere. Prosena kaša s slanino, kruhovi cmoki, ljubljanska jajčna jed, trganci ali ušenat zele, ribjo juho, ragu, krapa v paradižnikovi omaki, ali polnjeno postrv s kruhovim nadevom ter seveda še marsikaj. Odlično! Od postopka, okusa, videza do interpretacije. Čestitamo mentorjem za izjemen angažma!

 

Strokovno žirijo so sestavljali:

  • Jure Pečarič, glavni kuhar in nosilec dejavnosti v tradicionalni gostilni Pečarič
  • Stane Omerzu, naš mentor s strani ribištva in ribogojstva
  • Dušan Gaberc, fotograf in kulinarični poznavalec
  • Anka Peljhan, organizator

 

Med vsem videnim, slišanim in okušenim se je bilo izjemno težko odločiti. Prevladale so podrobnosti izbora jedi, interpretacije, okusa, sestava, avtohtonosti – lokalne pozicioniranosti.

 

V polfinalu bomo tako ponovno lahko okušali jedi skupin:

 

  • Mucki, OŠ Moravče, s krapom v zeliščni skorjici in ušenat zeljem
  • Cejgu, OŠ J. Krajca Rakek, z ribjim ragujem in trganci
  • Miha in prijatelji, OŠ Polje, s polnjeno postrvjo s kruhovim nadevom in ljubljansko jajčno jedjo

 

Čestitamo prav vsem tekmovalcem in njihovim mentorjem!

Takoj po praznikih pa v Pomurje! V Termah Banovci nas čaka revija pomurskih ribjih jedi, jedi iz krompirja, moke ali kaše in prigrizkov na podlagi ocvirkov, bučnega olja in ostalih tam stanujočih dobrot. V torek, 2.4.2013 ob 10.00!

Vabljeni!

Več na www.kuhnapato.si

 

Lep pozdrav!

Anka Peljhan

041 307 100