RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Za videt, slišat in okusit, enostavno za doživet!

Novica:

Za videt, slišat in okusit, enostavno za doživet!

 

Osnovnošolci Škocjana, Novega mesta, Koprivnice in Krmelja so 12.3.2013 na tretjem regijskem tekmovanju v Obujanju slovenske kulinarične dediščine v Domačiji Novak, v Sadinji vasi pri Žužemberku, postavili novi nivo celotnemu projektu, dvignili standard in podali izziv vsem prihajajočim etapam.

V izjemnem, domačem, okolju, ki ti enostavno vlije navdih, pri Novakovih v Sadinji vasi, v Domačiji, kjer se riba počuti domače in je domače vse, kar se znajde na krožnikih, pod njimi in ob njih, so, po nekaterih mnenjih še kuharsko neizkušene roke otrok, prekosile same sebe in osupnile gledalce ter žirante. 

S prefinjenim čutom za ribje meso: do sekunde natančno odmerjenim časom peke ali kuhe, sestavin, ki so sovpadale po avtohtonih standardih in že zdavnaj pozabljene kombinacije, postrežene na vizuelno dovršen način, nežno začinjene, zrele za v kuhinje velikih Chefov... 

 

Žlikrofi, pira, žganci, zaroštan močnik ali ajdova kaša, vse s tehtno razlago in podlago o avtohtonosti, vzrokih priprave v času naših prababic in z okusom, ki so te popeljali v nebesa.

Velik angažma mentorjev, ki so le z nasmeškom in ponosom opazovali svoje mlade kuharje, bo krojil prihodnost kulinarike naše dežele v ponos vsem nam!

S pomočjo Borisa in Miriam Novak v njihovi Domačiji, je dogodek presegel meje pričakovanja nas vseh in ker so v finalu 3 mesta rezervirana za skupine, ki jih nikakor ne moremo pustiti doma, smo se tokrat odločili, da napredujejo 4 tekmovalne skupine:

 

  • Škocjanski krapi, OŠ Frana Metelka Škocjan, s krapovim paprikašem in škocjanskimi žganci
  • Knapec, OŠ Krmelj, s filejem postrvi na špinačni posteljici in zaroštanim močnikom
  • Navihani sulci, OŠ Frana Metelka Škocjan, s pečenim sulcem in ajdovo kašo z zelenjavo
  • Podgurski pobci, OŠ Grm Novo mesto, s pečeno postrvjo in dolenjskimi žlikrofi

 

Strokovno žirijo, ki je ves čas bdela nad kuharskimi prijemi, gospodarnostjo uporabe sestavin, čistočo in redom na kuharski površini, postavljala zapletena vprašanja ustvarjalcem jedi in se do potankosti posvetila okusu, obliki in poreklu posamezne jedi, so sestavljali:

  • Boris Novak, lastnik Domačije Novak
  • Stane Omerzu, direktor Centra za promocijo in pospeševanje športnega ribolova in ribiškega turizma ter zunanji sodelavec ministrstva za kmetijstvo odd. za ribištvo
  • Jacques Gros, direktor občinske uprave Žužemberk
  • Anka Peljhan, organizator

 

Miriam Novak, lastnica Domačije je s prefinjenim čutom za estetiko bdela nad dovršenostjo vsakega posameznega krožnika in podajala nujno potreben del znanja razvijajočim se kuharjem, ki je v kulinariki nepogrešljiv del celote. Tekmovanje si je ogledal tudi župan Občine Žužemberk in s ponosom čestital vsem akterjem.

Obujanje spominov otroci nadgrajujejo tudi z dedki ali pradedki. Avto je od nekdaj krojil - včasih - tudi kulinarična doživetja in nedvomno je eden izmed glavnih akterjev tistega časa bil Fiat, nekdanji Fičo.. Zgodbice, povezane s tem simpatičnim sopotnikom, otroci pišejo z dodano bujno domišljijo. Potegujejo se za nagrade, ki jih prispeva generalni uvoznik vozil Fiat, Alfa in Lancia, Avto Triglav. Zmagala bo tista zgodba in z njo povezana tekmovalna skupina, ki bo zbrala največ glasov.

Preberi, določi favorita in glasuj...

 

Nadaljujemo v enem izmed kulinarično najzahtevnejših okolij Evrope, pri velikem Chefu Janezu Bratovžu, mentorju projekta, v njegovi restavraciji JB. V petek, 15.3.2013 se bo ob 10.00 uri pomerilo 12 tekmovalnih skupin osnovnošolcev Osrednje Slovenske regije, ki že brusijo nože, razgibavajo prste in vadijo še zadnje detajle za pripravo regijsko značilnih ribjih in močnatih jedi naših prednikov. Prepričani smo, da se nam obeta vrhunsko kulinarično doživetje!

 

 

Vabljeni!

Več na www.kuhnapato.si

 

 

Lep pozdrav!

Anka Peljhan

041 307 100