RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Mladi mojstri ribje kuhinje na Dolenjskem

Novica:

Mladi mojstri ribje kuhinje na Dolenjskem

 

Za nami je drugo regijsko Tekmovanje v lokalni kulinariki ali obujanju slovenske kulinarične dediščine, ki je potekalo 8.3.2013 v Hiši kulinarike in turizma, prijetnem okolju sredi Novega mesta.

 

Eden od dokazov, da je lanskoletno tekmovanje obrodilo sadove pri tistih, ki jim je vse skupaj najbolj namenjeno – osnovnošolcih Slovenije, je prav OŠ Drska iz Novega mesta, saj se je prijavilo 8 tekmovalnih skupin, ki smo jim dali priložnost pokazati svoje kuharske veščine javnosti.

Mlade, na prvi pogled neizkušene otroške roke, so pogumno obdelovale krapa ali postrv, pa četudi ga je bilo potrebno razrezati, očistiti ali filirati, napolnile postrv in vse to pripravile v inovativnih različicah receptov naših prednikov.

 

Glede na to, da je tudi dolenjska regija bogata s kulinarično zgodovino, smo bili deležni puhle, tovorne potice in štrukljev na najrazličnejše načine, izjemnih oblik, okusa in videza z razlago: od kod izvira recept in zakaj so jed včasih pripravljali. Podkovani z izjemnim znanjem so osnovnošolci Drske priredili pravi dolenjski kulinarični spektakel, ki si ga je ogledal sam župan. Prisotna strokovna javnost Hiše kulinarike si je veselo mela roke in občudovala svoje, morebiti bodoče dijake in študente.

 

Strokovna žirija, ki so jo sestavljali:

  • Anica Janko Oblak, inštruktor na VSŠ in učiteljica praktičnega pouka v hiši gostitelja
  • Drago Košak, vodja projektov Zavoda za turizem Novo mesto
  • Anka Peljhan, organizator projekta

 

je veliko časa po tekmovanju porabila za uskladitev ocen in s težavo določila prav tiste tri, ki so se uvrstili v nadaljnje tekmovanje. Tega naslova so deležne skupine:

  • Jagodke s krapom v zelenjavni omaki in tovorno potico
  • Kuharske mojstrice s postrvjo na žaru in puhlo
  • Ustvarjalne mojstrice s postrvjo z orehi in krompirjevimi štruklji

 

Sicer pa je konkurenca ponudila še polnjeno postrv, krapa v vinu, obloženega s pečeno čebulo, postrv s slanino, drobnjakove štruklje, štruklje, polnjene z jajcem in skuto, belokranjske štruklje in še mnogo dobrot, za katere si želimo, da bi obtičali na naših krožnikih.

 

Sledi spopad širše dolenjske regije s Kozjanskim, ki se bo zgodil jutri, 12.3.2013 ob 10.00 uri v Domačiji Novak v Sadinji vasi pri Žužemberku, kjer je prav sladkovodna riba zelo doma še posebej v kombinaciji z organskimi »oranžnimi« vini in kjer se na krožnikih znajde le pridelano doma. Izjemno prijazno domače okolje s kuharskimi strokovnjaki dolenjske in Kozjanskega obeta kulinarične presežke, ki bodo pomagali obuditi del slovenske kulturne dediščine.

 

Vabljeni!

Več na www.kuhnapato.si

 

Lep pozdrav!

Anka Peljhan

041 307 100