RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Ladinke

Novica:

Ladinke

Opis vrste: Rebrasta ladinka Tapes pulastra

Ledinke sodijo v družino Veneridae. So sivo rumenkaste barve z rumeno rjavkastimi pikicami in madeži. Glede na druge školjke, ki jih uživamo imajo veliko tanjšo in mehkejšo lupino. Zrastejo do 8 cm v širino in dosežejo težo tudi do 0,4 kg. Drsti se konec pomladi in poleti. Meso je zelo okusno, cenjeno in iskano. Živi zakopana 10 cm globoko v pesku na morskem dnu. Izkopavajo jih ročno s posebnimi motičicami ali podobnimi pripravami. Uživamo jih kuhane ali surove. Na­jokusnejše so pozimi, če prav jih nabirajo vse leto.

Slovensko morje ima nekaj peščenega dna in ima nekaj aktivnih nabiralcev te vrste školjk. Nabiralci ladinke nabirajo po sistemu ko­lobarjenja in tako skrbijo za ohranitev in primeren donos lokacij na katerih jih nabirajo. Gre za divjo školjko, ki je ne gojimo v školjčiščih.

Občasno jih najdemo v bolje založenih ribarnicah, večino pa nabiralci prodajo na italijanskem trgu, kjer je zelo cenjena in iskana.

S prodajo tudi v Sloveniji ni težav, nabere se jih le malo in so zelo iskane. Gre za do­polnilni zaslužek nekaj posameznikov. Zaradi cene in iskanosti na tržišču, bi veljalo proučiti možnosti za umetno vzrejo.