RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

RIBE IN MORSKI SADEŽI V PREHRANI

Novica:

RIBE IN MORSKI SADEŽI V PREHRANI

 

Že v zgodnjih zgodovinskih obdobjih so ljudje lovili, konzervirali in pripravljali različne sladkovodne in morske ribe ter sadeže za vsakdanjo prehrano. Ribe so tudi sestavni del preprostih in bogatih banketnih jedilnikov v tradicionalni in mednarodni klasični kuhinji. Najbolj cenjena riba vseh časov je slanik, ki pomeni približno tretjino svetovnega letnega ulova. Po priljubljenosti mu sledijo trska, skuša in tuna. Večji del evropskega ulova sestavljajo trske, osliči, sledi, skuše, sardele in sardoni.

V zdravi prehrani ribe enakovredno zamenjujemo z drugimi vrstami mesa, ne glede na vrsto rib ali morskih sadežev, ker je hranilna in biološka vrednost zelo podobna.

Sladkovodne in morske ribe ter sadeže moramo pripravljati čim bolj sveže, ker se zelo hitro pokvarijo. Nekateri morski in sladkovodni sadeži pa morajo priti v kuhinjo tako sveži, da so še živi. Tudi v hladilniku jih ne smemo hraniti več kot en dan. Moramo jih zamrzniti, če jih ne uporabimo pravočasno.

Ribe in morske sadeže pripravljamo na različne načine, podobno kot meso. Najbolj varna priprava je toplotna; ribe dobro prepečemo ali prekuhamo tako, da so vsi deli segreti na okoli 70° C.

Nekatere ribe in sadeže pa uživamo tudi surove. V tem primeru moramo biti povsem prepričani, da so bili ulovljeni ali nabrani v čistih vodah in tudi hitro pripeljani v kuhinjo pod strogim higienskim nadzorom.