RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

KAVIAR

Novica:

KAVIAR

 

Kaviar so ribja jajčeca – soljene in pasterizirane ikre. S pasterizacijo podaljšujemo kaviarju rok trajanja. Najboljši kaviar je iz rib iz družine jesetrov. Kakovosten kaviar je pikantnega okusa, ikre so enako velike, je suh in steklastega videza. Najbolj znani kaviarji so iz beluge, jesetra in servuge. Te vrste kaviarje imenujemo pravi kaviar.

Poznamo pa tudi cenejše kaviarje, kot so lososov in postrvji; sta oranžne barve in debelejših iker. Najcenejši pa je kaviar morskih zajčkov, drobnih trših črnih iker, lahko je pobarvan rdeče.

KAVIARJA NE SMEMO SERVIRATI S SREBRNIM PRIBOROM! SREBRO OKSIDIRA IN DAJE KAVIARJU OKUS PO RIBAH. TUDI PRIBOR IZ NERJAVEČEGA JEKLA NI PRIPOROČLJIV. SLADOKUSCI UPORABLJAJO PRIBOR IZ BISERNIH ŠKOLJK, ROGOV, ŽELVJEGA OKLEPA, BOLJŠI OD KOVINE JE TUDI DOBER LES.

 

Pravi kaviar postrežemo kot dragoceno delikateso, dobro ohlajenega (na ledu). Skoraj nepogrešljiv dodatek h kaviarju je popečen kruh, maslo ter šampanjec. V deželah proizvajalkah kaviarja ga pogosto postrežejo z blini, namesto z opečenci. Blini so lahko izdelani iz različnih mok, nam najbolj znani so ajdovi blini.