RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

MORSKI PAJEK

Novica:

Mitja Omerzu            FOTO: IRENA ADAMIČ

MORSKI PAJEK

Maia squinado

Morski pajek iz družine Maiidae je posebnež med raki, sicer pa je vsak rak po svoje poseben. Ime je dobil zaradi svojih dolgih nog, zaradi katerih res spominja na pajka. Po obliki telesa spominja na srce, iz katerega na vsako stran štrli sedem ostrih bodic, kar mu daje bojni videz. Morski pajki so rdečkasto sive barve. Opremljeni so z relativno šibkimi kleščami in petimi pari dolgih nog. Hrapava in na robu zobčasta lupina meri največ 25 cm v premeru, medtem ko so noge lahko dolge več kot pol metra. Morski pajek lahko doseže težo tudi do 1,5 kg. Tak dolgokrak rak se nerodno motovili po prodajalčevi mizi, v morju pa spretno hodi postrani kot vse rakovice.

Živi predvsem v istrskem morju, sicer pa tudi drugod, vendar v manjših skupinah. Drži se trdega in poraslega dna vse do 50 m globine. Ima razmeroma veliko sovražnikov, najhujša pa je hobotnica. Morski pajek pogosto pokrije lupino z algami, zato ga je na poraslem dnu težje opaziti. S kleščami si pričvrsti alge na lupino, kjer rastejo dalje, da se zdi kot kamen, obraščen z algami.

 Ribiči ga najpogosteje lovijo s posebnimi mrežami, zlasti spomladi,  ko raki prihajajo na drst k obalam. Takrat so jih ribarnice polne, prodajajo pa jih žive. Pogosto jih lovijo tudi plavalci in potapljači in to kar z rokami, njihov oklep pa si odnesejo domov kot spominek na naše morje.

Okusnost: težko je reči, kakšno in kaj sploh je pri tem raku meso. Kar je v nogah in kleščah, je prav gotovo meso, sicer pa so v lupini notranji organi, od katerih je najbolj cenjen »rdeči del«, nekakšna jetra, ki so posebej pri samici dobro razvita. Samice so bolj cenjene kot samci, spoznamo pa jih po velikem ovalnem podvitem zadku; ta je pri samcu znatno manjši in trikotast.

Kulinarično je morski pajek zelo cenjen, čiščenje in pripravljanje pa vzame nekaj časa. S svojim videzom, barvo in okusom lahko popestri vsako ribjo ploščo ali lonec.