RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Ko krapi skačejo od veselja

Novica:

ANKA PELJHAN

Ko krapi skačejo od veselja ...

 

… ali pa v pozdrav v prelepem okolju žalske ribogojnice.

Z namenom kar se da kvalitetne izvedbe jedi, katerih glavna sestavina bodo sladkovodne ribe naših voda, na Tekmovanju v lokalni avtohtoni kulinariki ali obujanju slovenske kulinarične dediščine, smo se odločili seminarje ali delavnice, povezane z informacijami od A do Ž, ki se tičejo sladkovodnega živeža okoli nas, približati čim več skupinam bodočih mentorjev tekmovalnih skupin osnovnošolcev.

 

Tako smo se znašli v žalskem raju, natančneje v ribogojnici v vasici Griže tik ob Žalcu, med bazeni z ribami vseh velikosti. Izjemnemu informativnemu uvodu, ki nam ga je pripravil direktor ribogojnice, g. Marko Hrovat, strokovnjak na področju ribogojstva, je sledil sprehod med bazeni, kjer smo občudovali postrvi vseh velikosti in s prakso povezovali vse zanimivosti, ki smo jih slišali v uvodu. Znanje, povezano z rastjo rib, drstenjem, prebiranjem glede na velikost in vrsto, pogoje, ki so pomembni pri ohranjanju vrste in želenega števila … Srečevali smo se tudi s problemi današnjega pomanjkanja »okusa« ali inovativnosti pri uporabi sladkovodnega živeža v kulinariki, ki - roko na srce - dopušča vsaj toliko kreativnosti pri pripravi, kot tisto iz morja. Spoznavali smo recepte naših prednikov, sestavljene iz sestavin, pridelanih izključno doma, in kuharske postopke, ki dohitevajo svetovne trende kulinarike.

 

Pri tem imamo v mislih predvsem krapa, katerega priprava je v številnih domovih zaradi najrazličnejših preprek v večini zamrla. Kulinarične mojstrovine, kjer nastopa g. Krap v glavni vlogi, velja spraviti v življenje. Od vrhunskega namaza, do mineštre, pečenega, v omaki, z najrazličnejšimi prilogami …  Obstaja neskončno idej, povezanih s kulinarično dediščino, številnimi obnovami in detajli, ki jih narekuje najhitreje razvijajoča se veda: kulinarika. Nekaj izjemnih dobrot smo bili deležni s strani g. Hrovata, ostalo bomo z veseljem raziskali sami s spominom na krape, ki so nam hoteli priti naproti, skakali od veselja ali v čast publiki, ki si bo prizadevala njihovo ime oživeti za zdravje in dobro počutje vseh nas.