RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Vrhunsko kulinarično doživetje v deželi Soške postrvi

Novica:

ANKA PELJHAN, organizatorica Tekmovanja v lokalni avtohtoni kulinariki

 

Vrhunsko kulinarično doživetje v deželi Soške postrvi

 

V živo videti proces smukanja ene od avtohtonih slovenskih ribjih vrst, s tem je vsak trud poplačan vsem ljubiteljem številnih znamenitosti, narave, predvsem pa kulinaričnih doživetij, ki jim prav tam ni kraja! In to velikim šoferskim naporom med vožnjo po kateri koli od številnih poti, ki vodijo v Kobarid, navkljub!

 

S skupino mentorjev, učiteljev gospodinjskega pouka nekaterih osnovnih šol Slovenije, ki bodo »poveljevali« in prenašali informacije bodočim tekmovalnim skupinam osnovnošolcev, ki so namenjeni v letošnjem šolskem letu sodelovati na Tekmovanju v odkrivanju slovenskih avtohtonih jedi, smo obiskali Ribogojnico Soča v Kobaridu in bili deležni izjemnih informacij, podkrepljenih s prikazom v živo s strani direktorja ribogojnice g. Blaža Zidariča.

 

Proces smukanja, ki je za vsakega laika popolna neznanka, razlike med avtohtono in potočno vrsto postrvi ter šarenko in zakaj ima ta rdeče meso, koliko časa raste riba do »porcijske« velikosti in pri kakšni temperaturi vode je ta proces najoptimalnejši? Zakaj se proces smukanja ne opravlja kar v ribnikih in zakaj so nekateri deli tal podrgnjeni do bele barve, kljub temu, da ostala tla prekriva mah ali mulj? Kako v živo poteka smukanje in zakaj se riba omami, koliko iker preživi in kaj pomeni, da najprej spregledajo ter zakaj so samice ločene od samcev? O vsem tem in še veliko izjemno zanimivih podrobnostih smo bili poučeni s strani strokovnjaka na področju ribogojstva.

 

Ker je pa proces spoznavanja vodnega živeža naše dežele namenjen končnemu cilju: ustvariti atraktivne lokalne ribje jedi, smo delavnico nadaljevali v Hotelu Hvala, v restavraciji Topli val, eni izmed prvih snovalcev visoke kulinarike pri nas. Pod vodstvom glavnega chefa, Gorazda Marksla in njegove žene Vesne, dedinje slovite restavracije, smo poprijeli za pravi nož in … Sledila je vmesna, vendar neobhodna postaja: filiranje, ki jo marsikdo podcenjuje, ko pa več mesa ostane na kosti, kot na krožniku, se tudi temu procesu pripiše potrebna pozornost. Sestaviti »piat«, ki bo s tremi različicami carpaccia soške postrvi tudi z videzom ohranjal nivo restavracije in tega, kar si zaslužimo, je bilo izpod prstov chefa seveda enostavno, vendar smo se potrudili biti približek oblike, okusa in čistoče na krožniku. Sledila je prekajena postrv z doma pripravljenimi njoki, šarenka na posteljici pireja z žafranovo in drobnjakovo omako … Razvad ni bilo konca!

 

Vse to seveda z enim samim namenom, ker nam ni vseeno in ker vzgajamo otroke. Žal pa v veliki meri moramo prevzgojiti najprej sebe, da bomo lahko na primeren način podali informacije tistim, ki so zanje najdovzetnejši in ki bodo okus po ribi nesli s seboj v življenje.