RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Kuhanje rib

Novica:

Kuhanje rib

 

Kuhamo lahko razne vrste rib, zlasti pa cele ribe in večje kose. Najboljše je, da ribo kuhamo v posebni posodi z rešetkastim vložkom, če pa take posode nimamo, jo lahko kuhamo tudi v navadni emajlirani posodi. Za pripravljanje nekaterih jedi iz kuhane ribe, kakršne so znane »alaške« čorbe, ki se najpogosteje pripravljajo na odprtem prostoru, lahko uporabimo poseben kotlič, namenjen prav za to.

Če ribo kuhamo v posodi z rešetkastim vložkom, je postopek kuhanja naslednji: pripravljeno ribo položimo na z oljem premazan rešetkast vložek, tega pa v posodo z vodo, ki rahlo vre. Nato posodo pokrijemo in kuhamo na zmernem ognju. Ko je riba kuhana, jo skupaj z vložkom vzamemo iz posode in pustimo, da se odcedi, nato pa jo pazljivo vzamemo z vložka in položimo na nekoliko daljši krožnik. Kuhano ribo lahko prelijemo z raztopljenim maslom ali margarino ali kako omako, pri pripravljanju omake uporabimo vodo v kateri se je kuhala riba, in še kak dodatek, ki da omaki značilen okus (gorčica, koper, paradižnik, sir itn.).

Voda, v kateri kuhamo ribo, mora biti obvezno začinjena. Navadno dodamo na liter vode žlico soli, 1-2 čebuli, lovorov list, 1 limono (narezano na koščke) ali 1-2 žlici vinskega kisa, 4-6 zrn popra, po 1 korenček, peteršiljevo korenino in korenino rebrinca, malo zelene in malo belega vina. Voda s temi dodatki mora, preden damo vanjo ribo, vreti na zmernem ognju 15-20 minut.