RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

TOPLOTNA OBDELAVA RIB

Novica:

TOPLOTNA OBDELAVA RIB

 

Ko smo končali pripravljanje – čiščenje lusk, odstranjevanje drobovja, pranje, rezanje, dodajanje limoninega soka in soljenje – je riba pripravljena za toplotno obdelavo.

Ker ima riba meso nežno strukturo in zelo malo vezivnega tkiva, je čas toplotne obdelave precej krajši kot pri toplotni obdelavi mesa klavne živine.

S toploto zmehčano ribje meso je mehko in ima prhko strukturo, zaradi česar je lahko prebavljivo.

Med toplotno obdelavo predvsem izpareva voda, ki je v ribjem mesu precej. Prav tako razmeroma hitro prihaja do sprememb pri hranilnih snoveh. Že pri temperaturi 70C beljakovine koagulirajo. Izgubljanje vode je precej manjše kot pri koagulaciji beljakovin v mesu klavne živine, zato je tudi izguba mase ribjega mesa pri toplotni obdelavi manjša in znaša okoli 15%.

Po kratkem času toplotne obdelave se začnejo tudi ločevati snopiči ribjega mesa. Maščobe, ki jih vsebuje riba, se med toplotno obdelavo topijo in prehajajo v tekočino okoli ribe oziroma v sok, v katerem se ribje meso mehča. Če riba vsebuje veliko teh maščob, jo lahko pripravljamo tudi brez dodajanja maščobe. Zamrznjene manjše ribe in manjše zamrznjene zrezke in filete praviloma toplotno obdelujemo, ne da bi jih prej odmrznili.

 

Ribo najpogosteje pripravljamo tako, da jo:

  • kuhamo
  • dušimo
  • pečemo
  • pripravljamo na žaru in
  • cvremo.

 

Za kateri način toplotne obdelave se bomo odločili, je odvisno od vrste ribe in od oblike ter velikosti kosov.