RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Kako ribe zamrznemo?

Novica:

Kako ribe zamrznemo?

Ribje meso je najbolje takoj pripraviti, sicer je treba ribo zamrzniti. Očiščeno ribo splaknemo z mrzlo vodo in jo posušimo s suho čisto krpo. Posebno skrbno moramo očistiti ribe, ki jih nameravamo skuhati višnjevo (npr. postrvi), in sicer tako, da jim ne odstranimo sluzi, ker kuhane ne bi imele želene višnjeve barve. Velike ribe pred pakiranjem razkosamo, manjše pa shranimo cele. S postopkom glaziranja bo riba obdržala lepo obliko: ribo položimo na pladenj in jo za 3 do 4 ure postavimo v zamrzovalnik. Zmrznjeno ribo nato le za trenutek pomočimo v mrzlo vodo, da se na površini naredi ledena plast, ki deluje kot prevleka in jo varuje pred poškodbami, hkrati pa preprečuje, da bi se riba izsušila. Šele tako glazirano ribo shranimo, najbolje v alu folijo, ki naj se ribi tesno prilega, po vrhu pa jo zaščitimo s polietilenom ali celofanom. Na splošno imajo ribe kratek rok trajanja, manj mastne vrste rib pa daljšega od mastnih. Pravilno zmrznjene ribe lahko brez skrbi hranimo vsaj 2 do 3 mesece.

Zmrznjene ribe

Njihova prednost je, da so očiščene, kar skrajša čas priprave. Za dober okus ribe moramo paziti pri postopku odtajanja, zato moramo upoštevati osnovno pravilo, da je ribo potrebno odtajati počasi, porabiti pa čim prej.